Beyaz ekmek öldürür!

Uzun yaşamak için ilk şart dengeli beslenmek. Sağlıklı bir sofraya otururken ise ömrü kısaltan beyaz ekmeği atın, yerine yüzde yüz tahıl ekmeği tüketmeye başlayın

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :17 Nisan 2013
Beyaz ekmek öldürür!
Bilgisizlik, eve kapanma, hastalık, diş sorunu, bedensel yetersizlik gibi nedenler yaşlılarda besinsel eksikliklerin temel nedenleri arasında. Dünya sağlık örgütüne göre; 45-59 yaş arası orta yaş, 60-74 yaş arası yaşlılık, 75-89 yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üzeri yaşlar ihtiyarlık olarak tanımlanmaktadır. Yaşlanma deyince cildin kırışması, belin bükülmesi, gözlerin iyi görmemesi, hafıza kaybı ve bazı hastalıkların ortaya çıkması anlaşılır. Aksine insanın fiziksel yaşıyla, hissettiği yaş arasında büyük fark olabilir. Bu durum fiziksel ve ruhsal sağlığımız ile beslenmeye ne kadar dikkat ettiğimize bağlıdır.

FİZİKSEL AKTİVİTE ŞART
Günümüzde gelişmemiş ülkelerde ortalama yaşam süresi 48 yıl iken, Japonya'da 80 yıldır. Ama bilim adamlarına göre insanlar 150 yıl yaşayabilirler. Bunu başarabilmek için yeterli ve dengeli beslenmek, fiziksel aktivite ve stressiz yaşam gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda yaşlılarda besinsel eksikliklerin çok sık olduğu gözlenmiştir. Bilgisizlik, bedensel yetersizlik, yoksulluk, hastalıklar, artan gereksinim, emilim bozuklukları, diş sorunları nedeni ile çiğnemede güçlükler, alkol ve ilaç kullanımı, iştahsızlık besin eksikliklerinin temel nedenleridir. Yaşlanmayı önleyen mucizevi bir yiyecek yoktur. İyi bir beslenme alışkanlığı yaşlanmaya katkıda bulunur. Doğru beslenmenin ilk şartı ise beyaz ekmeği bırakıp yüzde yüz tahıl ekmeği tüketmektir.

HORMONLAR ÖNEMLİ
Hücrelerin yıpranmasına neden olan ve yaşlanmayı yaratan mekanizmalar genlerin kontrolünden de etkilenmektedir. Büyüme hormonumuz bağışıklık sistemimizi korumaktadır, fakat yaşla beraber daha az salgılanmaktadır. DHEA denen gençlik hormonu, 50 yaş sonrasında normaldekinin yüzde 30'u kadar üretilmeye başlar. Bir tür antioksidan olan alfa lipoic asit yaşlanmayı azaltan etkenlerden biridir. Vücutta glukozun zararını azaltıp yaşlanma sürecini uzatmaktadır. Lycopene bir tür karotenoiddir ve seviyesi yaş ilerlerledikçe düşer, yaşlanmayı önleyici etkisi olduğu bilinmektedir.

UZUN YAŞAM FORMÜLÜ
Yağ, şeker, tuz tüketiminizi azaltın.
Günde ortalama 2.5 litre su için.
Diyet lifi içeren sebze, meyve, tahıl, kurubaklagilleri tüketin.
Antioksidan vitaminler alın.
Haftada iki kez balık tüketin.
Etli pişirilen yemeklere dışarıdan yağ ilave etmeyin, eti kendi yağı ile pişirin.
Katı yağ tüketiminizi azaltın.
Yemeklerde fındık yağ, ayçiçek, soya, mısırözü yağlarını kullanın.
Düzenli olarak egzersiz yapın.
Salataya zeytinyağ kullanın.
Ağız ve diş sağlığınıza dikkat edin.
Yaşama sarılın, stresi yenme veya azaltma yollarını bulmaya çalışın.
Sigara, alkol, kafein tüketmeyin.
Uygun vücut ağırlığınızı koruyun.

SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
Ekmek konusunda seçiminizi yüzde 100 tam tahıldan üretilmişten yana kullanın.
Bitki çaylarını ihmal etmeyin ama doğru zamanlarda tüketin. Örneğin, adaçayının uyarıcı, melisanın ise rahatlatıcı etkisi vardır.
Siyah çayın, sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi yoktur. Vücudun su dengesinin korunmasında önemli bir rol oynayabilir. Kafein içermesi nedeniyle dikkatli tüketilmeli.
Çayınızı, kahvenizi veya kahvaltılık gevreğinizi tatlandırmak için normal şeker yerine, enerjisiz doğal tatlandırıcıları kullanın.
Her zaman yanınızda, çantanızda, arabada, ofiste sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.
Omlet yaparken iki yumurta yerine, yumurtalardan birinin tamamını kullanın, diğerinin ise sadece beyazını ekleyerek aldığınız kaloriyi azaltın. Omletinizi peynir veya et yerine, soğan, mantar, ıspanak, biber ve baharatlarla lezzetlendirin.
Kırmızıbibere acı tadını veren kapraicin adlı madde güçlü bir antioksidandır. Bu nedenle yemeklerinizi kırmızıbiberle tatlandırın.
Soya fasulyesi sağlıklı bir protein kaynağıdır, öğünlerinizde kullanmaya özen gösterin.


TAYLAN KÜMELİ