YARARLI OLANLAR GEÇİYOR
Beynin aktif olması yediğimiz besinlerle ilişkilidir. Besinler sindirildikten sonra kan yoluyla beyne gelir. Ancak her besin beyin tarafından kabul edilmez. Kan beyin bariyeri, yararlı besinlerin geçişine izin verir. Bariyerden geçebilenler, özellikle çocuklukta tamamlanan beyin gelişiminde etkilidir. Bunlardan bazıları şöyle...
KOLİN ÖĞRENME YETENEĞİNİ GELİŞTİRİR
OMEGA 3
ANTİOKSİDANLAR
Anne sütünde antioksidan öğelerin çoğu bulunduğu için, bebeklerin anne sütü ile beslenmeleri beyni zararlı öğelere karşı korur. Başlıca antioksidanlar A, C, E vitaminleri ve selenyum mineralidir. C vitamini maydanoz, yeşil biber, portakal, çilek, kivi, enginar, fasulye ve ahudududa; E vitamini ayçiçeği yağı, zeytinyağı, fındık, ceviz ve fıstıkta; A vitamini havuç, domates, marul gibi sebze-meyvelerde, selenyum deniz ürünlerinde bulunur.
TAM TAHILLAR
Kompleks karbonhidrat içeren tam tahıl ürünleri hafıza için önemlidir. Tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç, kepekli makarna, tahıllı kahvaltılık gevrekler, yulaf gibi tahıl kaynakları çocuk beslenmesi içinde kahvaltıda ve öğünlerde dengeli bir şekilde yer almalıdır.
DEMiR
Demir içeren besinler, zihinsel fonksiyon ve enerji dengesi için önemlidir. Kırmızı et, tavuk, ıspanak, baklagiller, kuru meyveler ve tam tahıllar demirin en önemli kaynaklarıdır.
PORSİYONU KÜÇÜLT KALORİLERE VEDA ET
Dengeli beslenme için porsiyon kontrolünü benimsemek önemlidir. Porsiyon kontrolü ile alınan kalorinin günlük karşılama miktarına göre hesaplanması, fazla kalori alımını önlemek için gereklidir. Ürün paketleri arkasındaki etiketleri okuyarak, kilo alımının önüne geçilebilir.
GÜNÜN ÖĞÜDÜ
Kahvaltı en önemli öğündür. Güne kahvaltıyla başlamak, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamanın yanında, günü daha verimli geçirmek için de gereklidir. Kahvaltıyı atlamak kan şekerinin düşmesine ve buna bağlı olarak yüksek şeker ve yağ içerikli besinleri yeme arzusunun doğmasına, öğrenme ve konsantrasyon kabiliyetinin azalmasına neden olur.
YARIN: Bebekler gibi uyuyun
TAYLAN KÜMELİ