ÖNCE SİNYAL VERİYOR
Böbreklerin görevlerini yerine getirememesi halinde, hayati tehlike ortaya çıkıyor. Böyle durumlarda, diyaliz veya böbrek nakli söz konusu olabiliyor. Bu evrelere gelene kadar, böbrekler sinyal veriyor. En tipik belirti ise şiddetli ağrı. Doğal yöntemlerle üstesinden gelinebilecek ağrıların birçok nedeni olabiliyor. Bunlardan bazıları ise şöyle:
BİRÇOK SEBEBİ VAR
TAŞ: Böbrek taşları, ağrı yapan en tipik etkenlerden biridir. Vücut içinde bazı maddelerin böbreklere veya idrar yollarına yerleşmesi ile oluşmaktadır. Kişinin ateşi yükselir, midesi bulanır ve kusma eğilimi gösterir.
İDRAR YOLLARI: İdrar yollarında meydana gelebilecek herhangi bir iltihap, taş, ur, kan pıhtılaşması böbrek ağrısına sebep olabilir.
İLTİHAP: Böbrek apsesi hastalığı akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki tipte de de hastanın ateşi yükselir, midesi bulanır ve kusar. Sırtında ve belinde ağrılar meydana gelir.
BÜYÜME: Böbrek boşluğunda idrarın birikmesi ile böbrek şişer. Bel ve böbrek ağrısı başlar.
GÜNDE 2 LİTRE SU
Böbreklerin sağlıklı çalışması için en önemli detay bol su içmektir. Böbrekleri asla susuz bırakmamalı ve günde ortalama 2 litre su içilmelidir. Ayaklardan alınacak soğuk, böbreklerin en büyük düşmanlarındandır. Her mevsim ayaklar sıcak tutulmalıdır.
BUNLARDAN UZAK DURUN
Böbrek şikayetiniz varsa tuzlu ve füme balık, konserve balık et, kuruyemiş, tereyağı, bisküvi, kuru bakliyat, maden suyu, limonata gibi besinlerden uzak durmalısınız.
ŞİFA KAYNAKLARI
TARÇIN: Kaynatıp suyunu için.
ADAÇAYI: Mesane ve böbreklere iyi gelir.
ANASON TOHUMLARI: Üzüm şırasına katılıp içilir, taş düşürür.
ARMUT: Böbrekleri çalıştırır.
ARPA: Suda kaynatılarak elde edilen sıvısı ağrıları keser.
BİBERİYE: Safra salgısını çoğaltır.
NOHUT: Kumları temizler.
ŞEFTALİ: Yapraklarından yapılan çay içilmelidir.
TURP: Böbreklerdeki mikropları öldürür.
ELMA, KAVUN, KEREVİZ: Böbrek hastalıklarına iyi gelir.