Anjiyo yaptırmak orucu bozar mı?

Giriş Tarihi :19 Temmuz 2013
Anjiyo yaptırmak orucu bozar mı?

İÇİNDEKİLER

* Hocam, Anjiyo yaptırmak orucu bozar mı?
Halk arasında anjiyo (anjiyografi) olarak bilinen operasyon, teşhise veya tedaviye yönelik olarak uygulanmaktadır. Anjiyografi, vücut damarlarının görüntülenmesi demektir. Damar içine damarların görünür hale gelmesini sağlayan ve "kontrast madde" olarak tanımlanan ilaç verilerek, "anjiyogram" adı verilen filmler elde edilir. Anjiyografi sayesinde organları besleyen damarlar görüntülenerek, damar hastalıkları veya bu damarlardan beslenen organlara ait tanı koydurucu bilgiler elde edilir. Tedaviye yönelik olarak uygulanan anjiyonun klasik yöntemi, "anjiyoplastidir". Bu ise, dar veya tam tıkalı damarların, balon ya da "stent" denilen özel araçlarla tekrar açılması için yapılır. Bu bilgiler ışığında gerek anjiyografi, gerekse "anjiyoplasti" operasyonlarında yemek ve içmek anlamı bulunmadığından, oruç bozulmaz.

* 2 yıl önce şeker hastası olduğumu öğrendim. 41 yaşındayım. Doktorun dediklerini yapıyorum ve kan şekeri düzeylerim iyi gidiyor. Şeker hastalarının cinsel hayatı biter diyorlar doğru mu? Her şeyim normalken cinsel hayatım bitebilir mi?
Diyabet herkesi aynı şekilde etkilemez, hatta diyabeti iyi kontrol edilen birçok kişi hiçbir sorun yaşamaz. Bununla beraber, diyabetin uzun süreli kontrolsüz olduğu bazı erkeklerde; diyabet sinirlerde hasara yol açarak, beyinden çıkıp, erkek cinsel organına giden sinyallerin iletilmesini yavaşlatabilir. Sertleşme için gerekli olan kan akımını kontrol eden sinirlerin ve damarların işlevini bozabilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken, bu durumu doktorunuza zamanında anlatmanızdır. Size en doğru bilgiyi ve tedaviyi kendi doktorunuz verecektir.

* Oruç tutmaya başladıktan sonra cinsel isteğim azaldı. Oruçla bir ilgisi var mı? Doktora gitmeli miyim? Oruç tutarken cinsel istek azalabilir. Öncelikle konunun ruhsal boyutu ile ilgilidir. Eğer oruç tutan kişiler, iftar sahur arasında cinsel ilişki kurmalarının serbest olduğunu bilmiyorlarsa, hatta günah olduğunu biliyorlarsa, isteksizlik olması kaçınılmazdır. Bununla beraber özellikle uzun gündüz-kısa gece, sıcak gündüz, bedenin ortalama alışkanlıklarının yeni bir hal alması, yemek yeme ve sıvı tüketme alışkanlıkların farklılaşması özellikle Ramazan Ayı'nın başlangıcında cinsel isteksizliği arttırabilir.

* Doktorlar, topuk dikenimle ilgili küçük bir ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Narkoz vermeyeceklermiş. Sadece o bölgeyi uyuşturacaklarmış. Bunlar oruç tutmama engel mi?
Anestezi, nefes yolu veya iğne ile vücuda ilaç verilerek oluşturulmaktadır. Nefes yolu veya iğne ile yapılan anestezi, mideye ulaşmadığı gibi, yeme-içme anlamı da taşımamaktadır. Ancak bölgesel ve genel anestezide, acil durumlarda ilaç ve sıvı vermek amacıyla damar yolu açılarak, bu açıklık işlem süresince serum vermek suretiyle sağlanmaktadır. Bu itibarla, lokal anestezi, orucun sıhhatine engel değildir. Bölgesel ve genel anestezide serum verildiği için oruç bozulur.