Ağrılarınızı önemseyin

Giriş Tarihi :29 Ağustos 2013
Ağrılarınızı önemseyin

İÇİNDEKİLER

* Annem 62 yaşında. Her şeye üzülür. Her yeri ağrır. Romatizması vardı. Doktor, fibromyalji demiş. Nasıl bir hastalık bu?
Fibromiyalji, uzun süren, yaygın düşkünlük meydana getiren, ağrılarla tekrarlayan bir hastalıktır. Bu hastaların, kasları, boyunları, omuzları ve sırtları ağrır. Yeterince uyuyamazlar, uyandıklarında veya uzun süreler oturduktan sonra hareket ettiklerinde sıklıkla adaleleri sertleşmiştir. Ağrının yoğunluk ve yerleşimi ve bitkinliğin derecesi günden güne değişebilmekte, aşırı egzersiz ve stresle kötüleşebilir. Fibromiyalji, insanları orta yaşların başlarında etkileyen ve oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Evham, stres, kaygı, huzursuzluk yaşayan kişilerde sık tekrarlar. Mutlaka psikolog ve psikiyatrist desteği alsın.

* 6 haftalık gebeyim. Kilom biraz fazla. Yine de kontrole gitmeli miyim?
Evet gitmelisin
. Bazen şikâyetsiz dönemdeki kontroller sırasında hastalıklar tespit edilebiliyor. Düzenli gebelik kontrolleri 4. aydan önce (16. haftada), ikinci kontrol 6. ayda (24. haftada), üçüncü kontrol 8. ayda (32. haftada) ve dördüncü kontrolde 9. ayda (36. haftada) yapılmalıdır. Boy ve kilonu yazmamışsın. Kilo takibi çok önemli. Gebelik sırasında ortalama 12 kilo kadar alınmasını bekliyoruz. Herkes için bu değerler değişebilir. Doktorunuzun takibinde hareket etmelisiniz.

* Hocam, 66 yaşında bir erkeğim. 3-4 yıldır sıcaklardan çok rahatsız oluyorum. Her tarafımı ateş basıyor. Soğuk su dökünüyorum ama ısıtıcı gibi anında ateş basıyor her yerimi. Dışarı çıkamıyorum, herkes gezerken ben evdeyim. Ne yapabilirim?
Geçmiş olsun. Önce şikayetin sırasında beden ısısını ölç. Ateş yükselmesi mi mi? Sıcak basması mı? böylece onu ayırt edelim. 60 yaşından sonra erkeklerde hormon değişikliği olabilir. Bu durum sıcak basması şikâyeti yapabilir. Bununla beraber troid çalışması bozulmasında da sıcak basması olabilir. Öncelikle panik yapmanın nedenini bul. Yani sıcak basması olunca ne olacağından korkuyorsun. Sıcak basması sırasında tansiyonunu ve kan şekerini ölç. İç hastalıkları muayenesi ol. Troid, testesteron, haemogram, tpsa, tam idrar tahlili yaptır. Tekrar görüşelim.

* Ağzımın içi sık sık yara oluyor. Dilimin ucunda özellikle. Damakta bile oluyor. Boğazıma kadar iniyor aflar. 3 yıla yakındır 2 ayda 1 periyodik olarak bu yaralar çıkıyor. Neden olabilir?
Ağız içi aft yani yara en sık rastlanan şikayetlerdendir. Vitamin-mineral eksiklikleri, burun tıkanmalarıdan romatolojik hastalıklara kadar çeşitli hastalıklarda görülebilir. Aynı doktor tarafından takip edilmen gerekir. CRP, sedimentasyon, haemogram, total ige tahlillerini yaptırmanı öneririm. Yara var iken doktor görmeli. Bir kez cildiye uzmanı pikür testi dediğimiz Behçet hastalığı tanısında faydalandığımız testi yaptırmak gerekir. Sigara ve alkol kullanma. Alerjik veya tıkayıcı burun hastalığın varsa düzelt. Sebze, meyve, kuruyemişten uzak kalma. Herşeyide kafana takıp stres sıkıntı yapma. sonuçlar çıkınca haber ver.