Toplumun büyük bölümünde görülen şeker hastalığı sağlığı tehdit ediyor.
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil, şeker hastalığına ilişkin merak edilenleri yanıtlıyor...
Hiç şeker yemiyorum neden şeker hastası oldum anlamıyorum. Öncelik karbonhidratlarda olsa da enerji gerektiğinde yediğiniz herşey şekere dönüşüyor.
Şekerim fazla yüksek sayılmaz şeker hastası değilim! İki farklı günde açlık şekeriniz 126 mg/dl üzerindeyse; herhangi bir ölçümde tokluk şekeriniz 200 mg/dl üzerindeyse; veya 3 aylık şeker ortalaması değeri 6.5 üzerindeyse şeker hastası kabul edilirsiniz.
Kendimi iyi hissediyorum neden şekerime dikkat edeyim? Şeker hastalığı genelde pek belirti vermez. Ancak şeker çok yükseldiğinde yorgunluk, fazla susama ve idrara çıkma gibi belli belirsiz şikayetler gelişebilir. Bu nedenle birçok kişide teşhis tesadüfen konmaktadır. Kontrolsüz şeker hastalığı sessiz katil gibi görülmekte tüm vücudu içten kemirmektedir.
Şekerimi ölçmeme gerek yok. Çünkü hangi düzeyde olduğunu hissedebiliyorum. Birçok hasta bunu iddia etse de araştırmalar aksini gösteriyor. Çok az sayıda hastanın şeker iniş çıkışlarını doğruya yakın tahmin ettiği biliniyor. Şekerin ani düşmesine bağlı soğuk terleme, uyuklama, aşırı halsizlik, çarpıntı ve baş dönmesi daha kolay farkedilebiliyor.
Çok yersem fazla insülin yapıp şekeri yok ediyorum. Şeker yok olmuyor, ihtiyaç fazlası yağa dönüşüyor, bu nedenle insülin fazla yapmak zorunda kalmamak için yeme düzeninizi bozmamanız, egzersizi aksatmamanız gerekiyor.
Ne kadar dikkat etsem de şeker nasılsa yapacağını yapar. Son yıllardaki tedavi seçenekleri, egzersiz, diyete uyum, sigara vb zararlı etkenlerden uzak yaşam tarzı değişiklikleri, şekerin zararlarını ve ömrü kısaltıcı etkisini önemli oranda engelliyor...
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN