ZEHİRLENMELER ARTIYOR
Ulusal Zehirlenme Merkezi uzmanı Dr. Arzu Sayın Şakur, Türkiye'de zehirlenmelerin dönemsel olarak çeşitlilik gösterdiğini belirtti. Dr. Şakur, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte evde geleneksel yöntemlerle yapılan konserve zehirlenmelerinin de arttığına dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta 15-20 kişinin bu zehirlenmelere maruz kaldığını kaydeden Dr. Şakur, ev konservelerinin usulüne uygun yapılmasını ya da ticari konserve tüketilmesini önerdi.
GELENEKSEL USÜLLER YANLIŞ
Dünyanın en ölümcül biyolojik silahlarında kullanılan Botulinum bakterisinin yeterli işlem görmeden havasız ortamda kaldığı için oksitlenmeye başladığını belirten Dr. Şakur sözlerine şöyle devam etti: "Botulinum çevrede yaygın olarak bulunan bir bakteri. Özellikle geleneksel usullerle yapılan konservelerde, yeterli ısı uygulamasının yapılmaması ve kutudaki havasız şartlar da bakterinin üremesini artırıyor ve zehir çoğalıyor. Toksin bulunduran konservenin tüketilmesiyle de zehirlenme görülüyor. 12-36 saat sonra, çift görme, göz kapağının düşmesi, ağız kuruluğu, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, felç ve solunum yetmezliği görülüyor. Bu kişilerin mutlaka yoğun bakımı olan hastanelerde tedavi edilmesi gerekir".
EV YAPIMI KONSERVE UYARISI!
Dr. Şakur, zehirlenmelede tedavinin antitoksin ilaçlar ile sağlandığını belirtti. Korunmak için ise geleneksel ev yapımı konservlerin usulüne uygun yapılması gerektiğini söyleyerek "Kapağı şişmiş ticari konserveler tüketilmemeli" dedi.
Safure CANTÜRK