Çok sayıda kadının yaz aylarında yaptığı kışlık konserveler ölüm riski taşıyor. Ege Üniversitesi'nden
Prof. Dr. Fikret Pazır, "Açık kazanlarda saatlerce kaynatılan
taze fasulye, börülce, patlıcan gibi sebzelerde çok büyük risk var. Sporları yüksek ısıya dayanıklı,
besin zehirlenmelerine yol açan
'clostridium botulinum' adlı mikroorganizma, evlerde yapılan konservelerde öldürücü etki yapabiliyor" dedi. Konserve yapımında hastalık yapıcı organizmaların mutlaka yok edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Pazır, bunun saklandığı koşullarda gıdanın bozulmaması ve kalitesinin korunması açısından da önem taşıdığını anlattı. Bunun için ürünün
100 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta işleme tabi tutmak gerektiğini söyleyen Dr. Pazır, zehirlenmelerin bütün ev yapımı konservelerinde olabileceğini, bu riskin her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN