Meyveli gazoz ve meyve aromalı sodalarda kullanılan koruyucu maddenin güneş ışığına ve ısıya maruz kaldığında kanserojen etkisi bulunan
"Benzen" maddesine dönüştüğü ortaya çıktı. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi
Prof. Dr. Fatih Gültekin, market ve bakkallarda satılan içecekler üzerinde yaptığı araştırma sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı. Prof. Dr. Gültekin, yaptığı araştırmada meyveli gazozlarda ve meyve aromalı maden sularında antioksidan olarak C vitamini veya meyve suyu, koruyucu olarak da
sodyum benzoat kullanıldığını tespit ettiğini belirtti. C vitamini ile sodyum benzoatın bir arada kullanılmasının
ölümcül riskleri bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gültekin, şöyle konuştu: "İçeceklere konulan bu iki madde,
ısıya veya ışığa maruz kalırsa o zaman insanlar için yüzde 100 kanserojen olan 'benzen' denilen bir madde oluşuyor."