Salatalara ve yemeklere hoş bir tat katan dereotu maydanoz gibi tam bir vitamin ve mineral deposu. Manganez, demir ve magnezyum mineralleri ile A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin olan dereotu bu özelliğiyle öncelikle
vücudu hastalıklara karşı güçlendiriyor ve kalsiyum ile kemik kaybına karşı koruma sağlıyor. Üstelik çok düşük kalorisiyle zayıflama listelerinin popüler bitkileri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Uzmanlar her derde deva dereotunun faydalarını şöyle sıralıyor...
Sindirim: Çeşitli toplumlarda sindirim sorunlarına karşı kullanılan dereotu sindirime bağlı mide kramplarına ve mide ağrılarına iyi gelir. 2002 yılında yapılan bir çalışmaya göre dereotu fazla
mide asidi üretimini baskılayarak mide lezyonu (ülser gibi) gelişimini önlüyor. Ayrıca dereotu yağı antispazmodik, gaz giderici, hazmettiricidir ve sedatif özellikleri vardır.
Kolesterol: 2008 yılında İran Biyokimya ve Biyofizik Enstitüsü tarafından hayvanlar üzerinde yapılan çalışmada dereotu yapraklarının trigliserid değerini yüzde 50 toplam kolesterolü ise yüzde 20 düşürdüğü belirlenmiş. .
Şeker: Antiseptik ve lokal anestetik olarak kullanılan bir fenol olan ve dereotunda bulunan öjenol diyabet hastalarında kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
Antioks idan: Dereotunun bazı bileşenleri vücuttaki bazı toksinlerin temizlenmesini sağlayan enzimlerin üretimini tetikliyor. Özellikle sigara dumanının vücutta yarattığı hasarı en aza indirmek için önerilen bitkiler arasında yer alıyor.
mikrop düşmanı: Dereotunun mikropların gelişimini önleyip önlemediği üzerine yapılan çalışmalarda bitkiden elde edilen yağın bazı mikropların gelişimini engellediği yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçları 2006 yılında yapılan araştırmaya göre dereotu
tahıl taneleri, buğday ve arpa üzerinde bulunan mikrobun üremesini önlüyor.
Uykusu zluk : Derotunun içerdiği
uçucu yağlar sakinleştirici etkiye sahiptir. Ayrıca B vitamini ile uçucu yağlar,
rahat bir uyku çekmenize
yardımcı olur. Dereotu nasıl kullanılır?
Bitkinin faydalarından en yüksek oranda yararlanmak istiyorsanız taze dereotu tüketin.
Bitkinin tazeliğini koruması için her zaman buzdolabında muhafaza edin.
Kırılgan bir bitki olduğu için tazeliğini ancak 2-3 gün koruyabilir. Kurutulmuş dereotu ise hava geçirmeyen bir kapta, güneş almayan bir yerde saklanmalıdır.
Yoğurtla karıştırabilirsiniz, cacık hazırlarken kullanabilirsiniz.
Soğuk sandviçlere lezzet verir.
Dereotlu ekmek yapabilirsiniz.
Yemeklerden sonra mideyi hafifletmek için yenebilir.
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN