RENKLİ SEBZELER VE MEYVELER
Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve yenilmelidir. Ispanak, karalahana, brokoli, pazı, marul gibi koyu yeşil; domates, pancar, nar gibi koyu kırmızı; havuç, bal kabağı, kayısı gibi koyu sarıturuncu; kırmızılahana, patlıcan gibi mavi-mor; sarımsak, soğan gibi beyaz sebze-meyvelerle beslenilmelidir. Bol posalı ve renkli beslenmek kansere karşı koruyucu beslenmenin kilit noktalarındandır.
ET YEMEKLERİ C VİTAMİNİ EŞLİĞİNDE TÜKETİLMELİ...
Et yemekleri ile birlikte C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesi demir emilimi için önemlidir. En çok C vitamini içeren besinler; kuşburnu, çilek, ahududu, brokoli, brüksel lahanası, maydanoz, tere, roka, karnabahar, yeşil sivri biber, turunçgiller, domatestir. C vitamini vücuda alınan kanserojenleri etkisiz hale getirir.
AŞIRI KİLOLU KİŞİLERİN KANSER RİSKİ DAHA YÜKSEK
Şeker ve yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Besinlerle alınan enerjinin, gereksinimin üzerinde olması, vücutta yağ biriktirerek şişmanlığa neden olmaktadır. Şişman bireylerde kansere yakalanma riski, olması gereken ağırlığa sahip bireylere göre daha yüksek oranda görülmektedir.
HER GÜN EN AZ 30 DAKİKA EGZERSİZ YAPANLAR.
Fiziksel aktivitenin sağlıklı yaşam üzerinde hayati önemi vardır. Günlük egzersiz ile hem vücut ağırlığı kontrolü sağlanmakta hem de kanser riski belirgin olarak azalmaktadır. Her gün düzenli olarak en az 30 dakika egzersiz yapanlarda; meme, kalın bağırsak, rahim ve prostat kanseri daha az görülmektedir.
E VİTAMİNİ TOKSİK MADDELERLE; B VİTAMİNİ İSE STRESLE SAVAŞIYOR
Sigara, alkol ve stres kansere yol açan etmenler arasındadır. E vitamininden zengin besinler güçlü birer antioksidandır ve bazı toksik maddelerin etkilerini azaltır. E vitamini, başta bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü alınmamış tahıllar, fındık, fıstık gibi kuruyemişler, kuru baklagiller olmak üzere çeşitli yiyeceklerde bulunur. Stresi azaltmak için de B vitamini ve Omega-3 açısından zengin besinler tüketilmelidir.
FAZLA ET KANSER RİSKİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTIRIYOR
Yüksek miktarda hayvansal protein alımı kansere yol açmakta, mide ve kolorektal kanser riskini artırmaktadır. Bunun yerine alternatif protein kaynakları olan balık, tavuk ve az yağlı süt ürünleri tercih edilmelidir.