Ağız kokusundan ayrı olarak soluğun kokmasına nefes kokusu deniyor. Burun, ağız, solunum yolu, mide sorunları ile alakalı olabiliyor. Bunlar da,
kronik enfeksiyon ya da
yerel bozukluklara bağlı oluşuyor. Uzmanlar
mide ya da göğüs hastalıkları dışında oluşan nefes kokuları için mutlaka bir dişçiye muayene olunması gerektiğini belirtiyor. Hiçbir nedenin bulunmadığı durumlarda ise
antiseptik diş macunları ve
gargara kullanılabileceğini söylüyor. Ayrıca,
bitkisel kürler öneriyor. İşte nefes kokusu düzelten iksirler: Bir miktar
menekşeyi ince kıydıktan sonra bir şişenin boğazına kadar doldurun. Üzerine ağzına kadar zeytinyağı ekleyin. Ağzını sıkıca kapatın. İki hafta sıcak bir yerde bekletin. Bir suyun içine 15 damla damlatıp gargara yapın.
Kaynar suya yarım çay kaşığı
pelin otu atın. Soğuduktan sonra süzün. Sabahları yutmadan gargara yapın.
Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç
mayasıl otu katın. Kaynattıktan sonra süzün. Gargara yaparak kullanın.
Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç
enginar katın. Kaynattıktan sonra süzüp gargara yapın.
Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir yemek kaşığı
sinir otu yaprağı,
meyan kökü,
kazayağı yaprağı katın. Kaynattıktan sonra süzün. Gün içinde aralıklarla üç kere için.
Bir litre suyun içine toz haline getirilmiş bir avuç
karahindiba kökünü katın. Kaynattıktan sonra süzün. Gün içinde aralıklarla üç fincan için.
Bir litre suyun içine birer yemek kaşığı rendelenmiş
turp, turunç kabuğu bir avuç
sümbül katın. Kaynattıktan sonra süzüp gargara yapın.
Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir yemek kaşığı
gülhatmi,
meyan kökü ve
kekik katın. Kaynattıktan sonra süzün. Gün içinde üç fincan için.
GARGARA YAPABİLİRSİNİZ Kaynar suyun içine bir çay kaşığı
ardıç tohumu katın. Demlendikten sonra süzün. Gün içinde yudum yudum için.
Bir litre suyun içine ince kıyılmış birer yemek
kaşığı andız otu,
meyan kökü ve toz halindeki
rezene tohumunu katın. Kaynattıktan sonra süzüp üç fincan için.
Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç
devetabanı katın. Kaynattıktan sonra süzün. Gerektiğinde gargara yaparak kullanın.
Bir yemek kaşığı
tarhanayı ağzınızın içinde uzun süre dolaştırdıktan sonra yutun.
Bir litre suyun içine bir avuç
hatmi çiçeğini katın. Kaynattıktan sonra süzün. Gün içinde toplam iki fincan için.
Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç
kereviz yaprağı katın. Kaynattıktan sonra süzün. Gün içinde aralıklarla gargara yapın.
Karanfil,
nane,
maydanoz,
dere otu,
turunçgiller, ağız içinde çiğneyip yutun.
GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN