Türkiye'yi tarihe geçiren "3D" protez

Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaralı halde bulunan caretta carettaya, cerrahi operasyonla "3D çene protezi" takıldı. Uygulamanın dünyada ilk defa kullanılan bir yöntem olması dikkat çekti.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :14 Mayıs 2015 , 00:00 Güncelleme Tarihi :14 Mayıs 2015 , 14:39
Türkiye’yi tarihe geçiren 3D protez
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) yaralı halde bulunan caretta carettaya, cerrahi operasyonla "3D çene protezi" takıldı.
DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, gazetecilere yaptığı açıklamada, AKUT ekipleri tarafından geçen yıl temmuz ayında yaralı olarak bulunan caretta carettanın Dalyan-İztuzu'ndaki merkeze getirilerek tedavi altında alındığını belirtti.

TÜRKİYE TARİHE GEÇTİ
"Akut-3" adı verilen caretta carettanın çenesinin büyük oranda parçalandığını, kendi başına beslenmesinin mümkün olmadığını gördüklerini anlatan Kaska, "Uygulanabilecek alternatif tedaviler ve yeni teknolojiler hakkında konuşurken 3D teknolojisinin işe yarayabileceği konusu gündeme geldi. Bu yeni teknoloji Akut-3'ün ait olduğu denizlere özgürce geri dönebilmesi ve bundan sonraki benzeri yaralanmalarda çözüm olabilmesi için denemeye karar verdik. Görüşmeler sonucunda deniz kaplumbağalarında dünyada ilk defa uygulanacak bir yöntemin adımlarını attık" dedi.


Operasyonun başarılı geçtiğini, tedavi sürecinin devam ettiğini kaydeden Kaska, şunları söyledi:

"Akut-3 şu anda gayet sağlıklı ancak vücudun protezi kabul etme süreci devam etmektedir. Vücudun protezi kabul etmesinin ardından ise ikinci önemli aşama başlayacaktır. Kaplumbağanın protez çenesini fonksiyonel olarak kullanması için gerekli olan ve oldukça uzun sürmesini beklediğimiz rehabilitasyon aşamasını bekliyoruz. Akut-3 tüm bu aşamaları atlatabilirse tekrar denizlere dönebilecek."

Operasyonu gerçekleştiren ekipte yer alan Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Muhammed Enes ise klinik muayenelerde protez uyumu ve deri flebinin iyileşmesi ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını, doku reddinin de görülmediğini ifade etti.