Beslenme çok önemli
Günümüzde romatizma tedavisinde kullanılan tedavi yöntemlerinin hastalığı tamamen ortadan kaldırmadığını ancak etkisini azaltarak belirtilerinin hafifletilmesine yaradığını aktaran uzmanlar, beslenmenin de bu rahatsızlık üzerinde önemli rol oynadığını ifade ediyor. Romatizmaya iyi gelen yiyecekleri günlük beslenmenize ekleyerek eklem ağrılarını şişliği ve iltihaplanmanın şiddetini hafifletebilirsiniz diyen uzmanlar şu besinleri tavsiye ediyor...
Nar Özü: Son bir kaç yılda nar özünün romatizma üzerine etkileri alanında yapılan hayvanlar üzerindeki araştırmalar, nar özünün kemik ve kıkırdaklarda oluşan iltihaplanmayı azalttığı yönünde sonuçlara sahiptir. Düzenli olarak nar suyu ya da nar özü tüketmek romatizmal ağrıların ve şişliklerin azaltılmasına yardımcı olur.
Keten Tohumu: Balıkta olduğu gibi keten tohumu da yüksek oranda Omega-3 ve 6 yağ asidi ile besin lifi benzeri bir madde olan lignan içerir. Günlük olarak tüketilen keten tohumu eklem ağrılarını hafifletirken eklem sertleşmesini azaltabilir Hodan Otu, Frenk Üzümü: Bitki tohumlarında bulunan doğal bir Omega- 6 yağ asidi olan gamma-linolenik asit iltihap önleyicidir. Hodan otu ve siyah kuş üzümü de bu asitten zengindir.
Yumurta: Sağlıklı doku, kemik ve eklemler için sülfür gerekir ve sülfür yumurtada bol miktarda bulunur. Aynı zamanda B vitamini zengini yumurta kas ve eklem dokusunun gelişmesine katkıda bulunur.
DOĞAL TEDAVİLER
Beslenme ve egzersiz: Yukarıdaki gıdalara ek olarak romatizma tedavisine destek olması amacıyla tüketebileceğiniz gıdaları doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca haftada en az 5 gün, 30 dakika kadar yapılacak egzersizler eklemleri çalıştırarak güçlendirir ve esnekliğini arttırır.
SICAK, SOĞUK KOMPRES: Uzmanlar artan romatizma ağrıları ve eklem şişlikleri için sıcak ve soğuk kompresin faydalı olduğunu belirtiyor. 15 dakikalık sıcak bir duş eklem ağrılarını azaltabilir. Aynı şekilde eklemlere uygulanacak soğuk kompres ile kas sertliği, ağrılar ve şişlikleri hafifletebilir rahatlama sağlayabilirsiniz.
BALIK YAYILMAYI ÖNLER
Balık, özellikle somon, ton gibi soğuk su balıkları bol miktarda Omega yağ asidi içerir. Bu yağ asidi iltihaplı hastalıklara iyi gelir. Haftada en az 3 öğün balık tüketerek romatizma ağrılarını azaltabilir ve eklemleri etkileyen iltihabın yayılmasını yavaşlatabilirsiniz. Eğer romatizma nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız balık yağı kapsülü gibi besin desteklerini kullanmadan önce doktorunuza danışın.