Kanser ve beslenme arasındaki ilişki oldukça kuvvetli olduğu bilinirken, doğru bir beslenme programının kanserden korunmada etkili olduğu belirtiliyor.
Yeterli miktarda tüketilen sebze-meyve, baklagil tüketiminin önemline değinen uzmanlar, aşırı kilo alımının ve sigara -alkol gibi zararlı alışkanlıkların da kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığını belirtiyor.
150 BİLİM ADAMI
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) kanserle ilgili sorularda kafa karışıklığını gidermek için Türkiye'de ilk kez 'Gıda, Beslenme ve Kanserin Önlenmesi' sempozyumu düzenledi. Elazığı'da gerçekleşen toplantıya Türkiye'nin dört bir yanından
150 bilim insanı geldi. Uzmanlar gıdalar ve beslenme ile kanser arasındaki ilişkiyi ele aldı.
Beslenmenin yanı sıra günde en az 45 dakika yürüyüş egzersizi de tavsiye eden uzmanlar, şu açıklamalarda bulundu...
Kanserlerin 3'te 1'i gıdalarla ya da gıdaların hazırlanış şekliyle ilişkili. Diğer 3'te 1'i ise doğrudan sigarayla ilgili. Sigarayı bırakır sağlıklı beslenirsek kanserden 3'te 2 oranında korunuz.
EGZERSİZ YAP KANSERDEN KORUN
Fiziksel aktivite yapanlarda (günde 45 dakika yürüyüş) meme ve kolan kanseri yüzde 40 daha düşüktür.
Besinleri yüksek ısıda pişirmek kanseri artırıyor.
Mangalda sebze közlemek, kömür ve odun ateşinde et, tütsülenmiş balık gibi gıdalar kolon ve mide kanserine artıyor.
Fazla miktarda tuz tüketimi, salamura turşu gibi gıdalar mide, kalın bağırsak ve mesane kanserini artırıyor.
Doymuş yağlar, obeziteyi ve safra asidini, östrojeni artırıyor ve meme ve kolon kanserine davetiye çıkarıyor.
mide kanser ine kah ve kalkanı
Fazla kalori, yağ, beden kitle endeksinin yüksek olması kanseri uyarıyor. n Fazla kırmızı et tüketimi, kolon ve prostat kanserini artırıyor.
Yetersiz sebze-meyve ve baklagil tüketmek, ağız, kolon, mide ve akciğer kanserini artırıyor.
Derisiz beyaz et tüketimi erkeklerde prostat kanserini kadınlarda hormon kullanımını önlüyor. n Kahve mide kanserinden koruyor ama erkeklerde prostat kanserini artırıyor.
SAĞLIKLI DİYETİN FORMÜLÜ
Kırmızı eti fazla tüketmeyin.
Kahvaltıda domates ve salatalık yiyin.
Günde 5 porsiyon meyve-sebze tüketin
Balık yiyin.
Tuzu unutun.
Tahıl ürünlerini seçin.
Kızartmalardan, ısıl işlem görmüş yağlardan uzak durun.
Sigara-alkol kullanmayın.