BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ:
Vücudun direncini arttırarak hastalıklara yakalanma riskini artırır. Bedenin daha zinde kalmasına yardımcı olur.
BÖBREK TAŞLARI:
Portakal düzenli olarak tüketildiğinde zamanla gelişmekte olan böbrek taşlarını dökebilir.
KOLESTEROL:
Portakallar hesperidin ve pektin içermektedir ve bu maddeler mevcut kötü kolesterolü düşürür. Bu durum ayrıca yağların emilimini yavaşlatmak için vücuda yardımcı olur.
DİYABET:
Kandaki şeker seviyesini olumlu yönde etkileme noktasında çok etkilidir.
ARTRİT:
Günde tüketilen bir bardak portakal suyu genellikle artritten kaynaklanan inflamasyonları giderebilir. Anti inflamatuar özelliği ile romatoid artrit risklerini azaltır.
TANSİYON:
Portakal hesperidin ve magnezyum içerir. Bu maddeler kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
SİNDİRİM SİSTEMİ:
Portakallar sindirim sisteminde alınan besinleri kolay bir şekilde hazmedilmesini sağlayan maddeler ve bileşenler içerir.
CİLT SAĞLIĞI:
Portakalda bulunan doğal yağlar cildi nemlendirmek için kullanılabilir. Özellikle kuru ciltlerde meydana gelen sorunları ortadan kaldırabilir.
KANSER:
Genellikle portakal ve diğer narenciye meyvelerinde bulunan D-linonene adlı bir bileşen, kolon kanseri, akciğer kanseri, cilt kanseri, meme kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ayrıca C vitamini serbest radikallerin oluşturduğu zararlarından hücreleri korur ve farklı kanser vakalarının ortaya çıkmasına engel olur.
BEYİN SAĞLIĞI:
Portakalların içerdiği folik asit beyin sağlığını korumaya yardımcı olur.
SAÇ SAĞLIĞI:
Portakal saçların köklerini besler, dökülmelerine engel olabilir ve aynı zamanda kafa derisine uygulandığında kafa derisi sağlığına da katkıda bulunur.
KANSIZLIK:
Yoğun miktarda C vitamini içeren portakal suyu ayrıca içerdiği zengin miktardaki mineral ve bileşenler yardımıyla kansızlığı giderir.
KEMİK SAĞLIĞI:
Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik sağlığını korur. Öte yandan yüksek lif içerdiği için ülseri önler. Görme yeteneğini geliştirir. Damar sertliğine izin vermez ve kalp sağlığını korur.
KABUĞUNUN FAYDALARI:
NASIL TÜKETİLİR?
Önce kabukları iyice yıkayın ve ufak parçalara ayırın veya rendeleyin. Daha sonra kabuklarını kurutun. Rendelediğiniz portakal kabuklarını salatalarda, ufak dilimlere böldüğünüz portakal kabuklarını da çay yaparak tüketebilirsiniz.