Sağlıklı hayatın anahtarı 5 n kuralı

Ne yediğiniz, nasıl pişirdiğiniz, ne ile beraber, ne zaman ve ne kadar tükettiğiniz sorularının doğru cevabı; sağlıklı, zinde ve mutlu bir hayatın kapılarını açmanızı sağlayacak

Dengeli ve doğru beslenme sağlıklı bir hayatın en önemli şartı... Ancak birçok kişi çeşitli nedenlerle bu şartı görmezden gelerek, hayatını tehlikeye atıyor. Bilinçsizce yenilen gıdalar pek çok hastalığı beraberinde getiriyor. Dr. Gönül Ateşsaçan, sadece zayıflamak amacıyla değil, sağlıklı yaşamak için doğru beslenme tüyoları verdi. Dr. Ateşsaçan, '5N' olarak adlandırdığı beslenme düzeniyle ilgili, şunları söyledi: "Önemli olan ne yediğiniz, nasıl pişirdiğiniz, neyle beraber ve ne zaman yediğiniz ve son olarak da ne kadar yediğinizdir. Bunların hesabını yapar, doğru miktar ve ürünlere yönelirseniz, hastalıklarla kolayca mücadele edersiniz." Dr. Ateşsaçan, 5N kuralının detaylarını ise şöyle sıraladı...
NE YEDİĞİNİZ:
Gün doğduktan batana kadar hayvansal gıdalar, gün battıktan sonra ise sebze grubu gıdalar tüketilirse metabolizmamız bozulmaz. Sabah ve öğle yemeklerinde hayvansal protein grubu, akşamları ise sebze ve karbonhidrat grubu besinler yenilmeli.
NE ZAMAN YEDİĞİNİZ:
Sabah kahvaltısı en geç saat 09:00'da, akşam yemeği 08.30'a kadar yenilmeli. Metabolizmanın sağlıklı olması için, saat 24:00- 04:00 arasında uykuda olunmalı. Bu sayede hormonlarımız düzenli çalışır.
NE İLE BİRLİKTE YEDİĞİNİZ:
Meyveler yemekten 2 saat sonra tüketilmeli. Yemek öncesi ya da sonrasında yenilirse kilo yapar.
Meyveleri birbiriyle çok karıştırmamak gerekir.
Hayvansal proteinlerden et, balık ve tavuk ile, peynir, süt ve yoğurt çok sık birlikte yenilmemelidir.
Sabah hayvansal protein grubu ve yanında buğday grubundan elde edilen karbonhidartlar tüketilmeli.
Öğlen hayvansal protein ve yanında sebze/yeşil salata tüketilmeli.
Akşam sebze ve buğday grubundan elde edilen karbonhidratlar tüketilmeli.
NE KADAR YEDİĞİNİZ:
Herkesin midesi kendi 2 avucu kadardır. Ana öğünde 2 avucunuz kadar, ara öğünde 1 avucunuz kadar yemek yemeniz idealdir.
NASIL PİŞİRDİĞİNİZ:
Sebzeler buharda, haşlama veya fırında ızgara şeklinde pişirilebilir.
ETLERE pişerken yağ eklenmesi emilimi bozar, kiloya neden olur.
SEBZELERE, makarna ve pilava 1 kaşık yağ eklenebilir.
MANGALDA ızgara kanserojendir, çok sık yapılmamalıdır.Fazlası sindirime zararlıdır.

GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.