TÜKETİM ŞEKLİ ÖNEMLİ
Havucun B, C, D ve E vitaminleri yönünden son derece zengin bir sebze olduğunu söyleyen uzmanlar, tüketim şeklinde de uyarıda bulundu. Rendelendiği takdirde B ve C vitaminlerinin yok olduğunu belirten uzmanlar, "Kansere karşı da son derece etkili olan havuç, kaynatıldığında tümör gelişimini yavaşlatma özelliğini kaybeder" dedi. Uzmanlar, günde yenilecek 1 havucun faydalarını ise şöyle sıraladı... nnKalbe çok faydalı. Kandaki kötü kolesterol oranını düşürür... nnKolesterolü dengeler. nnMenOpoz sonrası meme kanserine yakalanma riskini yüzde 30 azaltır. nnBaşta gırtlak kanseri olmak üzere bağırsak, prostat ve mesane kanserini yüzde 50 azaltır.
SİGARA İÇENLER DİKKAT!
Sigara içen kişilerdeki akciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 10 azaltır.
Kabızlık konusunda da çok faydalıdır.
Kan yapıcı özelliği, siyah üzüm kadar etkilidir.
Beyin ve kalp damarlarını açar.
Karaciğeri temizler...
Hücreleri canlandırma özelliği sayesinde gençleştirir.
Toksinlerin atılmasını hızlandırır.
Omurilikte yaşanan sıkıntıları da yüzde 20 oranında azaltır.
Bağırsakların çalışmasını yüzde 20 oranında hızlandırır.
Ergenlik sivilcelerinin azalmasını sağlar.
ÇİĞ TÜKETİN
Vitamin değerini kaybetmemesi için havucu çiğ tüketmek gerekir. Yapraklı sebzeler de çiğ ya da az su ile buharlı tencere veya toprak güveçlerde zeytinyağı ile birlikte kısa süreli pişirilebilir. Kış mevsiminde yenilecek kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı, elma, ayva, nar ve armut adeta ilaç etkisi gösterir. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve
dayanıklılığı sağlar.
KALIN DOĞRAYIN
Diyetisyen Pınar Kural Enç, havuç gibi sebzeler ile meyveleri vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini söyledi. Enç, şu uyarılarda bulundu: "Brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun süre pişirildiğinde tadı bozulabilir. Köklü sebzeler ise yapraklı sebzelerin aksine çok iyi pişirilmelidir. Ayrıca meyveleri aç karnına yemek gerekir."