VİTAMİN ZENGİNİ:
Kestane diğer sert kabuklu yemişlerin aksine vitamin ve mineral oranının da yüksek olmasıyla öne çıkıyor.
C VİTAMİNİ KAYNAĞI:
Yağ oranı düşük olan kestane, başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifler ile B1, B2 ve C vitaminlerini içeriyor.
GÖĞÜS KANSERİNE KARŞI KORUYUCU:
Güçlü bir anti-oksidan olan kestane, içerdiği flavanoidler sayesinde zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlayıp kansere karşı da koruyor.
DEMİR DEPOSU:
Demir, kalsiyum, magnezyum, mangan, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından da zengin olup çok iyi bir potasyum kaynağıdır.
ÇÖLYAK HASTALIĞINI ENGELLER :
Kestane glüten içeriği olmayan bir yemiş olduğundan glutensiz besinlerin hazırlanmasında da kullanılır; dolayısıyla kestane, glüten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastalığı olanlar için de oldukça uygun bir besindir.
ŞEKER HASTALARI DİKKAT!
Kestane yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle diyet yapanlar tarafından kontrollü şekilde tüketilmesi gerikyor. Özellikle diyabet gibi hastalıkları olan bireylerde fazla miktarlarda kestane tüketimi kan şekerinin çok fazla yükselmesine neden olabiliyor. Bu yüzden şeker hastaları kestane tüketiminede porsiyon kontrolüne dikkat etmeli.
ŞEKER HASTALARI DİKKAT :
3 iri tane ya da 6 küçük adetinin 1 dilim ekmek kadar enerji verdiğini ve bol nişasta dolayısıyla karbonhidrat içeriğini de göz ardı etmememiz gereken kestane; şeker hastalarında, kan şekeri takibinde kontrolü kaybetmemek ve dengeyi sağlayabilmek için günde 5-6 adetten fazla tüketilmemeli ve bir ara öğün gibi tüketilmelidir.
ESMER PİRİNÇTEN KESTANELİ PİLAV NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
HAZIRLANIŞI:
Esmer pirinci ılık tuzlu suda 30 dakika beklettikten sonra yıkayıp süzgece alınız. Kestanelerin kabuklarını soyup tuzlu suda haşlayınız.
Zeytinyağını tencerede ısıtın.
Daha önce küp küp doğradığınız soğanları zeytinyağında soteleyin.
Süzülmüş esmer pirinçleri ekleyip birkaç dakika daha karıştırın.
Haşlanmış kestaneleri, dolmalık fıstığı ve kuş üzümlerini de ilave edin. Son olarak et suyu, pekmez ve tuzu ekleyip su kaynayıncaya kadar yüksek ateşte pişiriniz.
Su kaynayınca limon suyunu da koyup ocağın ısısını düşürünüz.20-25 dk kısık ateşte pişirin.
HASTALIKLARDAN KORUR
Kestanenin sağlığa sayısız faydası olduğunu söyleyen Yener, eşsiz lezzetin diğer yararlarını şu şekilde özetledi:
KEBABI DAHA FAYDALI