Tiryakinin ciğeri darmaDUMAN

Akciğer kanseri, tüm dünyada en çok ölüme yol açan kanser türü olarak dikkat çekiyor. Öksürük ve nefes darlığı şikayetiyle kendini gösteren bu kanserin oluşmasında sigara başrol oynuyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :17 Şubat 2016
Tiryakinin ciğeri darmaDUMAN

İÇİNDEKİLER

Kanser kader değil... Başta sigara olmak üzere çevresel faktörler ve genetik yatkınlık akciğer kanserinde rol oynuyor. Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi Göğüs Hastalıkları'ndan Doç. Dr. Taha Bahadır Üskül, dünyada tüm kanserlerin yüzde 13'ünü, kanser ölümlerinin yüzde 18'ini akciğer kanserinin oluşturduğunu belirtiyor. "Türkiye'de de durum farklı değil. Ülkemizde erkeklerde tüm kanserlerin yüzde 39'unu, kadınlarda ise yüzde 5'ini akciğer kanseri oluşturmaktadır" diyen Doç. Dr. Üskül, akciğer kanseriyle ilgili olarak şu bilgileri veriyor...

RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT!

SİGARA:
Akciğer kanseri ve sigara arasındaki ilişki net bir şekilde belirlenmiştir. Akciğer kanserinden meydana gelen ölümlerin yüzde 90'ı sigara ile ilişkilidir. Sigara kullananlarda akciğer kanseri gelişme riskini etkileyen faktörler sigara içme süresi, başlama yaşı, içilen sigara tipi ve
günlük tüketilen sigara sayısıdır.

ÇEVRESEL MARUZİYETLER:
Gerek endüstride kullanılan (gemi, izolasyon, otomotiv sanayi gibi) gerekse çevresel olarak maruz kalınan 'asbest' adlı minerale bağlı olarak başta mezotelyoma olmak üzere akciğer kanserleri meydana gelebilmektedir. Özellikle asbest ile beraber sigara içimi kanser riskini katlamaktadır.

GENETİK YATKINLIK:
Akciğer kanseri olan hastaların ailelerinde özellikle birinci derece akrabalığı olanlarda bu hastalığa yakalanma riski ve diğer sigara ile ilişkisiz kanser riski 2.5 kat artmaktadır. Sigara kanser gelişme riskini artırmaktadır.

ÖKSÜRÜKLE BELİRTİ VERİYOR
Akciğer
kanserinde en çok görülen şikayetlerin başında öksürük, nefes darlığı, kilo kaybı ve göğüs ağrısı geliyor. Daha az sıklıkla kan tükürme ve ses kısıklığı görülüyor. Öksürüğün, tiryakilerce hastalık belirtisi olarak değerlendirilmemesi yüzünden akciğer kanseri tanısı hastaların çoğunda ileri evrelerde konmaktadır.

Akciğer
kanseri tanısında ilk radyolojik işlem akciğer grafisidir. Grafide kanser şüphesi görülürse bilgisayarlı tomografi çekilmelidir. Ayrıca bronşların görüntülenmesi için de bronkoskopi yapılması gerekir.

AKCİĞER KANSERİNİN EVRELERİ NELERDİR?
Akciğer kanseri 4 evreden oluşur. Evre 4, uzak organlara yayılımın olduğu terminal evredir. Akciğer kanserinin seyri esnasında uzak organ metastazları sık olarak karşımıza çıkmaktadır. En sık metastaz olan yerler kemik, santral sinir sistemi, karaciğer, böbreküstü bezi ve karşı akciğerdir.

TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Akciğer kanserinde 3 ana tedavi yöntemi mevcuttur. 1 ve 2'nci evrelerde en iyi sonuç veren yöntem ameliyattır. 3'üncü evredeki bazı hastalarda da ameliyat uygulanabilir. Diğer hiçbir tedavi ameliyat ile elde edilen başarılara yakın sonuçlara sahip değildir. İlaç tedavisi yani kemoterapi damar yoluyla verilen ilaçlar ile tümör hücrelerinin büyümesinin durdurulmasıdır. 2'nci evre kanserli hastalarda ameliyattan sonra 4 kür kemoterapi verilir. 3'üncü evre bazı hastalarda önce kemoterapi sonra ameliyat uygulanabilir. 4'üncü evredeki hastalarda tek tedavi seçeneği kemoterapidir. Eğer hastanın durumu uygun ise 6 kür kemoterapi verilir. Radyoterapi vücuda dışarıdan verilen ışınlar ile tümörün öldürülmesidir.

TURP YİYİN TURP GİBİ OLUN
Araştırmalar sigara içen ve turp yemeyenlerde kanser riskinin 21 kat arttığını ortaya koydu.
Sigara akciğer kanseri riskini artırırken; soğan, elma ve greyfurt bu riski azaltıyor.
Su teresi, akciğer kanserinden korunmada etkilidir.
Böğürtlen, çilek, kiraz ve üzüm; tütün dumanında bulunan etkiyi yok eder.
Brokoli ve turbu yoğun tüketenlerde, 10 yıl içinde akciğer kanseri gelişme oranı yüzde 35 düşük bulundu.
Zerdeçal yani hint safranı; kanser hücrelerini öldürüyor.

YARIN: KANSERLE SAVAŞAN BESİNLER

HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI