HANGİ GIDALAR YENMELİ?
- Mide ülseri tedavi edilmezse kansere çevrilebilir. Bu nedenle mide ülserlerinin mutlaka dikkatli takip edilmesi gerekir.
- C vitamini yönünden zengin yiyecekler; turunçgiller, yeşil sebzeler, domates, çilek, kuşburnu, maydanoz, karalahana, şalgam, asma yaprağı, yeşil sivribiber ve karnabahar mide kanserine karşı korur.
- Armut, elma, muz, incir, barbunya, kırmızı ve yeşil mercimek, badem, yer fıstığı, ceviz, kestane, kepek ekmeği, tam mısır unu gibi lifli besinler tüketmeye özen gösterin.
- Günde 2 bardak yeşil çay için.
- Sağlıklı mide için tütsülenmiş yiyeceklerden ve turşulardan uzak durun.
- Çilekte, kirazda ve yeşil çayda bulunan bioflavonoidlerden catechinler, mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruma sağlar.
- Sarımsak, tahıllar, lahana, Brüksel lahanası ve brokolide bulunan fenolik asitler kanserojen maddelerin etkisini azaltır ve korur.
- Salam, sucuk ve bazı pastırmalara da mesafeli yaklaşmak gerek. Beklemiş ya da iyi saklanamamış hazır gıdalardan uzak durmalıyız.
ACIYA DİKKAT!
Kırmızı acı biberin birçok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. Eğer kişinin midesinde veya oniki parmak bağırsağında bir ülser yoksa acılı gıdalar fayda sağlıyor. Acı biber kanserden koruyor. Bu yüzden acı biberin fazla tüketildiği Güneydoğu Anadolu'da çok fazla kanser vakası görülmüyor. Mide kanseri vakalarına Karadeniz Bölgesi'nde daha çok rastlanıyor ki, bunun da sebebi burada çok acı tüketilmemesi.
ÜLSER BULANTI YAPAR
Bahar aylarında mide ülseri ağrılarının sıklığının arttığını söyleyen uzmanlar, bu dönem ağrıyla birlikte başka şikayetlerin de görüldüğünü belirtti. Uzmanlar, ağrı ve yanmanın yanı sıra bulantı ve kusma, kilo kaybı, şişkinlik ve geğirme gibi rahatsızlıkların da sıkıntı yarattığına dikkat çekti.