DİYABET: Şeker, yani diyabet hastaları en sık kalp krizi yüzünden hayatını kaybediyor. Öyle ki kalp krizinden ölüm oranı TİP-1 diyabetlilerde 3-10 kat, TİP-2 diyabetlilerde erkekse 2, kadın ise 4 kat artıyor. Bunun nedeni ise diyabetin damar duvarının esnekliğini bozması, kanda pıhtılaşmayı artırması ve damar iç yüzeyindeki hücre hasarını kolaylaştırması. Çok yiyip az hareket edilmesi diyabete yol açıp, kalp krizi riskini artırıyor.
YÜKSEK KOLESTEROL: Kötü huylu kolesterol olan LDL ne kadar yüksekse kalp krizi riski de o kadar yüksek oluyor. Ancak kolesterol seviyelerimiz sadece diyetten etkilenmiyor. Genetik faktörler de önem taşıyor. Kolesterolü düşürmek için sakatattan, midye, karides gibi kabuklu deniz hayvanlarından, kırmızı et, sucuk, salam, sosisten, kızartmalardan, yağlı gıdalardan uzak durmak gerekiyor.
YÜKSEK TANSİYON: Hipertansiyon kalp krizi riskini yüzde 50 arttırıyor. Üstelik sadece kalp krizi riskini değil, inme ve kalp yetersizliği riskini de yükseltiyor. Yüksek tansiyon hastası olmamanın en etkili yolu ise tuz tüketimini azaltıp, egzersiz yapmak.
AİLE ÖYKÜSÜ: Özellikle birinci derece yakınlarda genç yaşlarda (örneğin babada veya erkek kardeşte 55 yaşından önce, annede veya kız kardeşte 65 yaşından önce) kalp hastalığı öyküsü olması, kişinin riskini arttırıyor.
KANDAKİ MADDELER: Şeker ve kolesterol kadar önemli olmasa da, kanda bazı maddelerin yüksekliğinin kalp krizi riski ile ilişkili olabileceği iddia ediliyor. Bunlar arasında karaciğerden üretilen ve iltihap göstergesi olan C-reaktif protein, bir kan yağıproteini olan lipoprotein(a), bir amino asit olan homosistein, bir pıhtılaşma faktörü olan fibrinojen bulunuyor.
KORUYUCU GIDALAR
Bazı gıdalar kalp sağlığını korumakta etkili oluyor. Bu gıdalar arasında çok özel içerikleriyle balık ve balık yağı, çikolata, yeşil çay, somon ve ton balığı, ceviz, fındık, sarımsak, yulaf ezmesi, kuşkonmaz, kuru üzüm ve yer elması başı çekiyor.
SİGARAYI BIRAKIN
Araştırmalar gösteriyor ki sigara kalp krizi geçirme riskini 3 kat arttırıyor. Aynı zamanda akciğer hastalıkları, gırtlak ve mesane gibi birçok kansere de yol açıyor. Korunmak için sigarayı bırakmak gerekiyor.
BEL ÇEVRESİNE BAK RİSKİ ÖĞREN
OBEZİTE tüm damarlarda erken yaşlanma ve işlev bozukluğunun yanı sıra arteroskleroz denilen sertleşmeye, bunun sonucunda da kalp krizine yol açıyor. Prof. Dr. İlke Sipahi erkeklerde bel çevresi 102 cm'yi kadınlarda 88 cm'yi geçtiğinde riskin belirgin olarak arttığını belirterek şunları söylüyor: "Obezite hali hazırda kalp krizi açısından risk faktörü kabul ediliyor. Eğer eşlik eden diyabet, tansiyon, kolesterol yoksa, kalp krizi riskini göreceli olarak sadece yüzde 10-20 oranında arttırıyor."
KADINLAR 10 YIL AVANTAJLI!
Kalp krizi riski açısından kadınların 10 yıllık bir avantajı söz konusu. Yani 50 yaşında bir erkeğin riski yaklaşık 60 yaşında bir kadınınki kadar. Buna neden olarak da kadınlardaki östrojen hormonunun koruyucu etkisi gösteriliyor. Dolayısıyla erkeklerin değiştirebilecekleri risk faktörlerine, yani sigara, kolesterol, şeker ve tansiyona daha da erken dikkat etmeye başlamaları gerekiyor.
TEHLİKE YARATAN FAKTÖRLERE DİKKAT
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İlke Sipahi kalp krizine yol açan diğer faktörleri de şöyle sıralıyor: "Böbrek yetmezliği, özellikle hipertansiyona yol açarak kalp krizi riskini arttırıyor. Bunun yanı sıra gut hastalığı, romatizmal-iltihabi hastalıklar, AIDS hastalığı, aşırı alkol tüketimi, bazı ağrı kesiciler, kadınlarda doğum kontrol hapları ve bazı menopoz sonrası hormon ilaçlarının kullanımı da kalp krizi riskini yükseltebiliyor."