BULGULARI NELERDİR?
Sadece mesane kanserine özgü bir bulgu yoktur. İdrarda kan gelmesi en sık görülen işaretlerdendir. İdrara çıkma sıklığının artması, idrar yapma zorluğu, ağrılı idrara çıkma ve yanma hissi gibi bulgular da görülebilir.
KANSER NEDENLERİ
Mesane kanserine yakalanmada sigara içmek en önemli risk faktörüdür. Meslek olarak kimyasallarla çalışanlarda da risk artabilir. İçme suları ile arseniğe maruz kalmak da bir risk faktörüdür. Daha çok erkeklerde ve ilerleyen yaşlarda görülür. 50 yaşın altında görülme sıklığı azdır. Genetik yatkınlık da çok etkilidir.
ANANAS VE AVOKADO HASTALARA İYİ GELİR
Hastalar, günde 2 litre sıvı almalıdır. Erken evrelerde hastalıktaki nüks ihtimalini önlemek için tavsiye edilen bitkisel destekler arasında; yeşil çay, okaliptus, biberiye, ananas, avokado, papaya, yer alır.
BEYAZ UN YOK !
Maydanoz, mısır püskülü, kiraz sapı, avokado, defne yaprağı karışımının demlenip her gün içilmesi; mesane enfeksiyonlarından korur. Günde iki bardak domates suyu içimek ve çilek yemek bağışıklık sistemi açısından önemlidir. Arsenik miktarı düşük olan su içilmeli, beyaz undan uzak durulmalıdır. Günde 400 ünite folik asit alanlarda, arsenik oranının düştüğü ve mesane kanseri riskinin azaldığı gözlenmiştir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Mesane kanseri hastalarının neredeyse tamamı tedavi süreçlerinin bir anında cerrahi tedavi görürler. İlerlememiş hastalar için mesane içerisinden yapılan endoskopik bir girişim ile sadece tümörün çıkartılması şeklinde tedavi edilebilir. İlerlemiş olanlarda ise mesanenin tamamen alınması gerekebilir. Mesane içi ilaçlama tedavisi endoskopik ameliyatlardan sonra uygulanır.
TANI NASIL KONULUR?
Mesane kanserine işaret edebilecek bulguları olan hastalar mutlaka doktora başvurmalı. Önerilen tetkikleri ve radyolojik incelemeleri yaptırılmalı. İdrar tahlili ile idrardaki renk değişikliğinin kanama olup olmadığı saptanabilir. Küçük boyuttaki tümörler için ultrasonografi, büyük olanlar için ise tomografi, manyetik rezonans ve ürografi ile de tümörler saptanabilir.
FAYDALI TARİFLER: