KÖRLÜK: Sigara kullanımı ile ortaya çıkan kanda B vitamin azlığı ve siyanür artışına bağlı görme siniri etkilenerek, görmede azalma hatta körlük ortaya çıkabiliyor.
ÜVEİT: Sigara içenlerde ile göz içi iltihabının (üveit) içmeyenlere göre daha sık gelişiyor. Sigara, üveitte tedaviye alınan yanıtı da azaltıyor.
KATARAK: Günde 20 adet veya daha fazla sigara içen insanlarda, günde 20 adetten az içenlere ve sigara içmeyenlere göre katarakt riski daha yüksek seyrediyor.
SARI NOKTA: Sigara, dozuna bağlı olarak, çok sigara içenlerde hastalık geliştirme riskinin az içenlere ve içmeyenlere göre 2-3 kat daha fazla görülüyor. Sarı nokta gelişimi, ailesinde bu hastalık olan tiryakiler için daha büyük risk oluşturuyor.
TİROİT GÖZ HASTALIĞI: Troide bağlı Graves hastalığında göz tutulumu görülme sıklığı sigara içenlerde içmeyenlere göre daha fazla görülüyor. Kişi ne kadar çok sigara içerse tiroid göz hastalığı o kadar ciddi oluyor. Sigarayı bırakanlarda hastalığın gelişimi duruyor.
GLOKOM (GÖZ TANSİYONU): İçilen sigara miktarı ile dumandaki maddelerin kan dolaşımındaki olumsuz ve zehirli etkileri glokom gelişimini kolaylaştırıyor. Ayrıca glokomun cerrahi tedavisinin başarısını da azaltıyor. Sigara ayrıca şeker hastalarında gelişen retina hastalığı için de önemli bir risk faktörü.
GÖZ YAŞARMASI VE KIZARIKLIK
Sigara dumanı sonucu oluşan göz yaşarması ve kızarıklığı, pasif içicilerde bile görülen en sık göz yakınmalarından. Sigara, gözyaşı üzerinde olumsuz etkileri sebebiyle kuru göz belirtilerine neden olabiliyor. Aşırı miktarda sigara içilmesi göz dışı konjonktiva tabakasında kanser gelişimi için bir risk faktörü olarak görülüyor.
RENGARENK KORUMA!
Antioksidan etkili besinler göz sağlığının korunmasında önemli rol oynuyor. Yeşil ve koyu yeşil sebze-meyveler (ıspanak, karalahana, maydanoz), sarı- turuncu ve kırmızı besinler (yumurta sarısı, kırmızıbiber, portakal ve mısır) içerdikleri maddeler ile göz sinir tabakasını güneş ışığının ultraviyole ışınlarından koruyor.
BEBEKLERDE DE GÖRME KAYBINA YOL AÇIYOR
Gebelik sırasında sigara kullanımının bebeğe zarar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Selim Kocabora, şu uyarıda bulundu: "Hamilelikte annenin sigara kullanması çocuklarda şaşılık ve kırma kusurları için bir risk faktörüdür. Ayrıca gebelik sürecinde sigara içen annenin erken doğum ve bebeğin düşük doğum ağırlığı riski de hayli fazladır. Bu bebeklerde prematüre retinopatisi gelişerek görme kaybı ve kalıcı körlüğe yol açabilir."