DERTLERİN KAYNAĞI
"Obezite yani aşırı kilonun kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, eklem hastalıkları ve diğer bazı kronik hastalıklara yol açtığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ancak çok iyi bilinmeyen bir diğer risk de obezite ile artan kanser riski." Fazla kilonun yemek borusu, meme, rahim, kalın bağırsak, rektum, böbrek, pankreas, tiroid ve safra kesesi kanserine yol açabileceğini belirten Dr. Levent Eminoğlu, şöyle devam ediyor...
ZAYIFLA, RİSK ALMA
Obezlerde rahim iç yüzeyi ve yemek borusunda kanser riski yüzde 40'a kadar yükseliyor. Vücut kitle endeksinde yüzde 1 azalma sağlandığında 1 kilo verilerek kanserden korunmak mümkün oluyor.
OBEZİTE NASIL KANSERE YOL AÇIYOR?
Artmış yağ dokusu fazla miktarda östrojen üretiyor. Yüksek östrojenin özellikle meme ve rahim kanserinde artışa yol açtığı biliniyor. Obez kişilerin kanında yüksek düzeyde insülin ve insüline benzer büyüme faktorü (IGF 1) bulunuyor. Bu durum halk arasında insülin direnci olarak biliniyor ve bunun bazı kanserlerin gelişimini artırdığı düşünülüyor. Yağ hücreleri 'adipokin' adı verilen ve hücre büyümesini artıran ya da engelleyen hormonlar üretiyor. Örneğin kilolularda yüksek olan leptin hücre artışını uyarırken, adiponektin hücre çoğalmasını engelliyor. Yağ hücrelerinin diğer bazı büyüme düzenleyici faktörler üzerinde etkili olduğu biliniyor. Bu da kansere açık kapı bırakıyor.
MENOPOZ TEHLİKESİ
Obezite özelikle menopoz sonrası meme kanserini artırıyor. Bu artış östrojenden kaynaklanıyor. Menopoz sonrası yumurtalıklar hormon üretmeyince kadın vücudunda en önemli östrojen kaynağı yağ dokusu oluyor. Obez kadınlarda yağ dokusu fazlalığı östrojenin yüksek kalmasını sağlıyor. Östrojene duyarlı tümörler tetikleniyor.
KALIN BAĞIRSAKLARI VURUYOR
Özellikle erkeklerde kilo artışı bağırsak kanseri riskini belirgin oranda yükseltiyor. Göbekteki kilo artışı olarak tanımlanan 'abdominal obezite' en yüksek riski oluşturuyor. Bağırsak kanseri riskini insülin ve insüline bağlı büyüme faktörleri tetikliyor.
HÜCRELER BOZULUYOR
YEMEK BORUSU KANSERİ VE OBEZİTE...
Kilolu kişilerde 'ösofageal adenokarsinom' olarak adlandırılan kanser türü normal kilolu insanlara göre 2 kat fazla görülüyor. Burada obezite ve reflü etkili oluyor. Yemek borusu hücreleri bozulup değişiyor. Bu durum da kanser riskini 150 kat artırıyor.
RAHMİ ETKİLİYOR
Aşırı kilolu kadınlarda rahim iç yüzeyi kanseri, menopoza bağlı olmaksızın 4 kat fazla görülüyor. Menopoz sonrası ilaç kullanmayan kilolu kadınları tehdit ediyor.
AÇLIK HİSSİNİ UNUTUN
Sadece estetik amaçlı değil, hastalıklardan korunmak için de kilo almamak gerekiyor. Gebze Medical Park Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük diyet yapanlara açlık hissini yatıştıran besinleri öneriyor:
Yumurta: En önemli protein kaynağı yumurta tokluk süresini uzatır.
Yeşil çay: Metabolizmayı hızlandırır. Kabuk veya toz tarçınla tükettiğiniz zaman tatlı isteğinizi de azaltabilirsiniz.
Sirke: İçindeki asetik asit sindirimin hızını yavaşlatır. Kan şekerini dengeli yükselmesini ve daha uzun süre kendinizi tok hissetmenizi sağlayacaktır.
Yoğurt: Protein içeriğinden iştahınızı baskılarken, kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Çörek otu : Öğütülerek ya da tam haliyle salatalara, yoğurda eklenecek çörek otu doygunluk hissi dışında zindelik de yaratır. Mide-bağırsakları rahatlatır.