METABOLİZMA YAVAŞLIYOR
Gün boyunca aç kalanlar fazla ve hızlı yemek tüketir. Bu da beraberinde kilo artışı getirir. Diğer bir kilo alımı sebebi de uzun süre açlıkta metabolizma hızının yavaşlamasıdır. İftardan hemen sonra uyumamak, aksine 1-2 saat içinde yürüyüşler yapmak hem metabolizma hızının yavaşlamasını önler, hem de varsa hazımsızlık problemlerini giderir. Şeker dengesi bozuluYOr Sahura kalkmayıp, tek öğün beslenerek (yalnızca iftarda) Ramazan ayını geçirenlerin açlık süresi uzar. Bu da kan şekerinin daha çabuk düşmesine ve günlük yaşam kalitesini azaltmaya neden olur. Hipoglisemiye (düşük kan şekeri) giren bireylerde yedikçe yeme hissi oluşturur. Çok yemek yemenin ardından kişide öncelikle hiperglisemi (kan şekerinin yükselmesi), ardından hipoglisemi gelişir... Beraberinde kilo almak da kaçınılmaz olur. Yani aç kalmakla kilo verilmez.
YEDİKLERİNİZİ DENGELEYİN
Kilo alımıyla beraber, obezite riski artar ve kan değerleri negatif yönde etkilenir. Kilo almak istemeyenler, tatlı tükettikleri zaman, 1 dilim ekmek, 1 meyve ve 1 kase yoğurdu, o günkü beslenmelerinden çıkarmalıdır. Meyve suyu, kola gibi asitli içecekler yerine, meyvenin kendisini ya da ayran veya sade sodayı tercih etmelidir. Sahurda, reçel, bal, pekmez gibi hemen kana karışan basit şekerli ürünler tüketilmemelidir.
İFTAR DAVETLERİ ETKİLİ OLUYOR
Ramazan'da şişmanlamanın bir diğer nedeni de basit karbonhidrat alımının artmasıdır. İftar yemekleri ve davetlerde tatlı, hamur işleri, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağlı besinlerin fazla yenilmesi sebze-meyvenin az tüketilmesi kilo aldıran bir başka nedendir. Fazla karbonhidrat, vücutta yağa dönüşür; kan yağları ve kan şekeri artar. Yaşlılar, hipertansiyonu olanlar ve kalp hastaları çok dikkatli olmalıdır.
İFTAR MÖNÜSÜ
İFTAR SONRASI ARA ÖĞÜN
SAHUR MÖNÜSÜ
YARIN: Ramazan'da böbreklerinizi koruyun
HAZIRLAYAN: HÜLYA BALCI