GENÇ KALMAK ZOR DEĞİL
"Çoğu yaşlıda A, B1, B2, B3, B12 , C, E vitaminleri, folik asit, demir, krom, çinko eksiklikleri görülür" diyen uzmanlar, şöyle devam etti: "Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ancak içerdikleri gıdaların miktarını yaşlılıkta değil orta yaşlarda artırmak önemlidir. Hatta yaşamın her anında doğru beslenmeyle uzun süre genç kalınabilir."
SİSTEMİ ANLAMAK ŞART
Hücrelerin yıpranmasına neden olan ve yaşlanmayı yaratan mekanizmaların genlerin kontrolünden de etkilendiğine dikkat çeken uzmanlar, yaşlılığın önünü almak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Son dönemde yaşlılığı geciktirmek için yapılan çalışmalar başarılı sonuçlar verdi. Örneğin bağışıklık sistemimizi de koruyan büyüme hormonu yaşla beraber daha az salgılanıyor. Adrenalin bezleri tarafından üretilen DHEA hormonu, 50 yaş sonrasında normaldekinin yüzde 30'u kadar üretiliyor. Yaşlanma etkilerini geciktiren bu hormonun mutlaka dengelenmesi gerekiyor."
"Yaşlanmayı önleyen mucize bir ilaç yoktur ama iyi bir beslenme alışkanlığı, sağlıklı ve geç yaşlanmaya katkıda bulunur" diyen uzmanlar, likopen zengini gıdaların yaşlanmayı geciktirici etkisine dikkat çekiyor. Uzmanlar, "Likopen en çok domates, karpuz, greyfurt, maydanoz, fesleğen, hurma, tavuk ciğeri, pul biber ve kırmızı lahanada bulunur" diye konuşuyor.
ÖNERİLERE KULAK VERİN YAŞ TAHTAYA BASMAYIN!