Sarımsak ve soğan: "Quercetin" adı verilen bir kimyasal içeren sarımsak ve soğan, akciğer iltihabına neden olan enzimleri baskılıyor. Astım ataklarını ve şiddetini düşürebiliyor.
Yumurta sarısı: B kompleks vitamini olan kolin astım ataklarını önleyebiliyor. Kolin içeren gıdalar arasında mercimek, fasulye, süt ürünleri, nohut, yumurta sarısı gibi besinler sayılabilir.
Keten Yağı: Keten bitkisinin tohumlarından elde edilen keten tohumu yağı Omega-3 yağ asidi bakımından oldukça zengindir. Bu esansiyel yağ asitleri bronşiyal dokularda meydana gelen iltihaplanmayı azaltıyor. Astım hastalarının nefes alıp vermesini kolaylaştırıyor.
Kırmızı biber: Selenyum astım nedeniyle iltihaplanan ciğerlerin tedavisine yardımcı bir mineraldir. Bu mineralin tüketimi astım ataklarının sıklığını azaltabiliyor. Güçlü bir antioksidan olan selenyum aynı zamanda zarar gören akciğer hücreleri nedeniyle artan lipidi düşürebiliyor. Kahverengi pirinç, ton balığı, kepekli tahıllar, yumurta, tavuk ve kırmızı biber yüksek oranda selenyum içeriyor.
BUNLARDAN UZAK DURUN
Tuzlu gıdalar astım belirtilerinin artmasına neden olabilir. Hamburger, tuzlu patates kızartması, cips, hazır konserve yemek, beyaz ekmek, şarküteri ürünleri, soya sosu, hazır çorba gibi gıdalarda genellikle vücudun ihtiyacından fazla sodyum bulunmaktadır.
Doymuş yağ kızartmalarda, yağlı süt ürünlerinde ve kırmızı ette bulunan sağlıksız bir yağ formudur. Bu yağ bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak astım krizlerinin sıklaşmasına yol açabilir. Tereyağı, yağlı süt ve peynir, patates kızartması, fast-food ürünleri yerine yağ kaynağı olarak zeytinyağı, fındık kullanabilirsiniz.
Gaz yaptığı bilinen karnabahar, fasulye, brokoli, bezelye, kuşkonmaz gibi sebzeleri az tüketmeye çalışın. kola: Bol kafein içerir. Kola ve meyveli gazlı içecekler bronşit ile astım ataklarına neden olur.
Nefes açan şifalı bitkiler
Astım rahatsızlığına iyi gelen şifalı bitkiler şöyle belirtilmektedir;
* Andız otu: Kökü ezilip balla karıştırılarak yenirse astıma çok iyi gelir.
* Çam filizi (75 gram) akşamdan bir litre su içine bırakılıp sabahleyin kaynatılarak 10 dakika dinlendirildikten sonra balla karıştırılarak günde iki kahve fincanı içilirse, astıma çok iyi gelir. Sıcak içilmelidir.
* Maydanoz tohumlarının ve yapraklarının kaynatılması ile elde edilen saf maydanoz suyu içildiğinde astıma iyi gelir.
* Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı sedef çiçeği ve bir tutam dereotu katılıp kaynatıldıktan sonra günde üç öğün bir çay fincanı içilir.
* Bir çorba kaşığı üzerlik tohumu dövülerek toz haline getirildikten sonra bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek macun kıvamı alana kadar karıştırılır. Günde aralıklarla üç tatlı kaşığı yenilir.
* Bir adet limon sıkılıp elde edilen suyuna bir çay kaşığı bal karıştırılıp aralıklarla içilir..