YABANMERSİNİ: Yapılan araştırmalar bu meyvenin beyni 'oksidatif stres'e karşı koruyarak yaşa bağlı unutkanlığı geciktirdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca düzenli olarak yaban mersini tüketmek, öğrenme kapasitesini artırır ve becerileri geliştirir. Yaşlanmanın beyin üzerindeki olumsuz etkilerini de yavaşlatır.
KEPEKLİ TAHILLAR: Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmekler ve kahverengi pirinç gibi kepekli tahıllar kötü kolesterolü düşürerek kan akışını olumsuz yönde etkileyen damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar. Bu özelliği sayesinde beyni korur.
NAR SUYU: Antioksidan bakımından zengin olan nar suyu, vücutta bulunan ve hücre yapısını bozan serbest radikallere karşı etkin koruma sağlar. Portakal, çilek, greyfurt gibi meyveler de unutkanlığa iyi gelir ve beyin hücrelerini korur.
KOYU ÇİKOLATA: Antioksidan etkisi bulunan siyah çikolata hafızayı korur. Ancak 50 ila yüzde 70 arasında kakao içeren bitter çikolatalar yenilmeli.
ISPANAK: Folik asit ve mineraller bakımından zengin olan ıspanak hafızayı geliştirir ve unutkanlığı tersine çevirebilir. Folik asit, Alzheimer hastalığından korunmak ve yaşa bağlı unutkanlığın tedavisi için önerilen vitaminler arasında ilk sıralardadır.
ELMA: Bir antioksidan çeşidi olan "Quercetin" bakımından zengin elma, kırmızı soğan ve brokoli gibi hafızayı geliştirir.
DOMATES: Likopen, domateste bulunan güçlü bir antioksidandır. Demans gelişimine katkıda bulunan serbest radikallerin hücre tahribatına karşı koruma
DERİN DENİZ BALIKLARI
Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan ton, somon gibi yağlı, derin deniz balıklarının unutkanlığa iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olan bu balıklar genel sağlığın korunmasına da katkıda bulunur. Haftada 2-3 öğün balık tüketmek uzun dönemde hafızanızı korumaya yardımcı olacaktır.
YEŞİL ÇAY MUTLU EDER
Kahvenin yarısı kadar kafein içeren yeşil çay konsantrasyonu artırır, ruh halini olumlu yönde yukarı taşır ve unutkanlığa iyi gelir. Antioksidan özellikleri ile beyni ve diğer organları koruyan yeşil çay taze demlenmelidir. Şişelenmiş olarak satılan yeşil çayın etkisi oldukça azdır ve gıda kimyasalları içerdiğinden yarardan çok zarar verebilir.
BİR AVUÇ KURUYEMİŞ
Yağ asitleri ve yaşla birlikte görülen bilişsel gerilemeyi yavaşlatan E vitamini bakımından zengin olan kabuklu yemiş ve tohumlar unutkanlıkla mücadele için önerilen besinler arasında yer alır. Ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu gibi yemişlerden birini her gün bir avuç yemek hafızayı korur.