Prostat sağlığını korumak isteyenler dikkat! Sık görülen bu hastalık özellikle göbekli erkekleri seviyor. Yaşlanma süreci ile birlikte hormonların değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, "Abdominal obezite
(elma tipi şişmanlık) ve yüksek serum insülin düzeyleri ile prostat büyümesi arasında ilişki olduğu çalışmalar sonucu anlaşılmıştır. Serum insülin düzeyi artışı ile birlikte prostat boyutları artmaktadır" diyor. Prostat büyümesinin yaşla birlikte sıklığı artan bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Erk, "Bu hastalık 30'lu yaşlarda hemen hemen hiç görülmezken,
40-49 yaşları arasında yüzde 25, 70-75 yaşları arasında yüzde 80 oranında ortaya çıkmaktadır.
Erişkin erkeklerin yaklaşık yarısında prostat büyümesi sorunu vardır. Yağ oranı düşük, sebze-meyveden zengin, lif oranı yüksek bir diyet prostat büyümesine karşı koruyucu olacaktır" diye konuşuyor. Prof. Dr. Erk, erkeklerin kabusu prostat büyümesinde risk faktörlerini şöyle sıralıyor:
GENETİK YATKINLIK
Ailede 3 veya daha fazla kişide prostat büyümesi varsa, erken yaşta bu rahatsızlığın ortaya çıkma olasılığı yüksektir.
Hipertansiyon, insülin direnci, diyabet, obezite, sigara, iyi kolesterolün düşük olması prostatı büyütür.
Çinko, selenyum ve bakır gibi minerallerin eksikliğinde, dioksin, benzen, PCB, civa ve kurşun gibi ağır metaller de etkilidir.
Prostat kanseri ve prostat büyümesi erkeklerdeki en sık prostat sorunlarıdır.
Ailedeki kadınlarda meme kanseri var ise erkeklerde prostat kanseri olma riski fazladır veya bunun tam tersi de doğrudur.
KABAK ÇEKİRDEĞİ YİYİN
Prostat büyümesinde zerdeçal, brokoli ve likopen zengini domatesin yanı sıra kabak çekirdeği tüketimi de önemlidir.
Kabak çekirdeği çinko, selenyum, demir, E, A ve B vitaminleri zenginidir. Kabuğunda daha fazla demir bulunur. Tuzlamadan, kavurmadan, kabuklarını çıkarmadan yenilmesi gerekir.
Isırgan otu idrar söktürücüdür. Prostat büyümesine etkili olur.
Karayemiş (pigeum) Afrika'da yetişen yaprak dökmeyen bir ağaçtan elde edilir. Prostat büyümesine karşı olumlu etkileri vardır.
ABD'de yetişen palmiye ailesinin bir üyesi olan cüce palmiye (saw palmetto) prostat büyümesini duraklatır. Büyümeye bağlı idrar şikayetlerini azaltır. Olumlu etkilerini görmek için sürekli olarak ve düzenli şekilde kullanımı önemlidir.
DOĞRU GIDALAR KANSERE ÇARE
Brokoli: Antikanser etkiye sahip beta karotenden zengindir.
Brokoli, lahana ve karalahanada bulunan indol adlı bileşikler başta meme kanseri olmak üzere prostat kanseri de dahil tüm hormon duyarlı kanserlerde etkilidir.
Selenyum: Antioksidan ve antikanser etkiye sahip bir mineral olan selenyum, erkeklerde en çok testis ve prostat bezinde bulunur.
Kabuklu kuruyemişlerde, deniz ürünlerinde, domates, brokoli, sarımsak ve esmer pirinç gibi besinlerde bol miktarda selenyum vardır. Selenyum kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
Çinko: Prostattaki testosteron metabolizmasını düzenleyen önemli bir mineraldir. Çinko eksikliğinde prostat kanseri ve cinsel iktidarsızlık ortaya çıkabilir. İstiridye başta olmak üzere
deniz ürünleri, et, karaciğer, buğday rüşeymi, yumurta ve kabak çekirdeği çinkodan zengindir.
Zerdeçal: Kanser hücrelerinin kendi kendine ölümüne yardımcı olur. Prostat dokusuna etki ederek
kanser oluşumunu engeller.
Yeşil çay: Bu çayın içindeki kateşinler
tüm kanserlere karşı koruma sağlar. Kateşinler aynı zamanda kolesterolü de azaltır.
Nar suyu: Narda bulunan ellagic asit, antioksidan ve antikanser etkiye sahiptir.
Çilek, üzüm, kiraz, vişne, böğürtlen, ahududu, ceviz ve badem de bu bileşikten zengindir. Nar suyunun prostat kanserine karşı etkili olduğu biliniyor. Aynı zamanda bu kanserde uygulanan kemoterapi ve radyoterapinin etkinliğini kuvvetlendiriyor.
HANGİ ŞİKAYETLERE NEDEN OLUYOR?
Sık idrar yapma (gece-gündüz)
Kesik kesik idrar yapma
İdrar yapmada güçlük
İdrar püskürtmede güçlük
İdrar akımı ve kalınlığının azalması
Ayakucuna işeme
İdrar yaparken yanma, sızı
İdrarda kan görülmesi
Ani idrar yapma isteği
Bazen hiç idrar yapamama
SÜT İCENLER KABUSU YASIYOR
Harvard Üniversitesi'nin araştırması, süt ve süt ürünleriyle beslenenlerde prostat kanseri sıklığının daha fazla olduğunu gösterdi. Prof. Dr. Osman Erk, "Kanserden korunmak ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için yeşil sebze tüketin, D vitamini düzeyinizi ölçtürün. Çünkü
D vitamini eksikliğinin de kanseri tetiklediği anlaşıldı" dedi. Prof. Dr. Erk, şöyle devam etti: "Prostat kanserinin et ve süt tüketenlerde fazla, bitkisel beslenenlerde, işlenmemiş kuruyemiş tüketenlerde az olduğu anlaşılmıştır. Kızartılmış yiyecekler ve ısıtılmış yağlar kanserojen olabilir."
ÇOCUKLARI KORUYUN
Küçük yaştan itibaren sağlıksız beslenme cinsellik hormonlarında aşırı bir artışa, kanser gelişimine neden olabilir. Hızlı büyüyüp olgunlaşma ve obezite kanser riskini yükseltir. Hayvansal gıdalar büyüme ve gelişmeyi uyaran hormonları artırır. Hızlı ve sağlıksız büyüme doğal değildir; prostat ve meme başta, birçok kansere yol açar.
KALSİYUM DEPOSU SANMAYIN
Yaygın inanışın aksine süt ve süt ürünlerinin kalsiyum deposu olmadığını söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, "Yeşil yapraklı sebzelerde daha fazla kalsiyum bulunur" dedi. Prof. Dr. Erk, süt içenlerin kansere yakalanma riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekti...
HAZIRLAYACAN: HÜLYA BALCI