Uzun yaşayan
insanlarla ilgili
yapılan bir çalışma,
beslenmenin ve yaşam
tarzının önemini bir
kez daha gösterdi.
Araştırmacılar, buradan
yola çıkarak dünya
üzerinde 5 yeri 'Mavi
Bölgeler' olarak ayırdı:
Kosta Rika'daki
Nicoya Peninsula, Japonya'nın
Okinawa Adası, İtalya'nın
Sardunya Adası,
Kaliforniya kasabası
Loma Linda ve Güney
Asya'daki
Bhutan ülkesi. Cennet gibi bu
yerlerde yaşayanların en büyük sırrı
işlenmemiş gıdalar tüketmeleri. Ayrıca
alkol ve sigaradan uzak duruyorlar,
en önemlisi bol su içiyorlar. Uzmanlar
bu beslenme tarzının ömrü en az 10
yıl uzattığını belirtti. Mavi Bölgeler'in
sakinleri de 90 yaşını görüyor...
NİCOYA PENİNSULA:
Özel ekmek, pirinç, peynir ve fasulye içeren bu sandviçi tüketiyorlar.
BHUTAN:
Zencefil ve zerdeçal vazgeçilmezleri. Asya mutfağında kullanılan bu baharatların, ağrıyı hafiflettiği, kronik hastalıklara karşı koruduğu ve kanseri önlediği bilimsel olarak da kanıtlandı.
OKİNAWA ADASI
Yosun, şehriye, pirinç ve balıktan oluşan bu çorba sağlıklarına sağlık katıyor.
SARDUNYA ADASI:
Akdeniz tipi besleniyorlar. Bol zeytinyağı, fasulye, baklagiller ve özel sütle yapılan peynir tüketiyorlar.
LOMA LİNDA:
Meyve, sebze, salatalık ve domatesle karıştırılan tahıllı bir salata yiyorlar