40 YAŞ ÜSTÜ
önemli "Özellikle 10-20 yıldır sigara kullanan 40 yaş üstü kişiler, ailesinde akciğer kanseri hikayesi olanlar düzenli olarak hekim kontrolünde olmak zorunda. Risk altında oldukları için bu kişilere kesinlikle tomografi öneririm. Eğer lezyon tespit edilirse veya patolojik bir durum görülürse 6 ayda bir ya da duruma göre 3 ayda bir de tomografi çekilebilir. Ama düşük doz tomografi olması önemli. Çünkü hastalar radyasyona maruz kalıyor. Tomografi ilaçsız çekilse bile hasta radyasyon alıyor. Sıkıntılı durumları erken tespit etmek için PET CT de öneribilir. Lezyon tanısı için biyopsiye kadar giden bir sürece de gidebilir. Eğer ameliyata uygunsa cerrahi tedavi tercih edilmelidir."
AMELİYAT ORANI AZ
"Akciğer kanserlerinin tedavisinde yüzde 15-20'si ameliyat edilebiliyor. Yüzde 80'i ise ne yazık ki ameliyat edilemiyor. Bu hastalar genellikle daha çok onkolojik tedavi görüyor. Çok yaygın bir metastaz (yayılma) oluşmadı ise ümit bitmiyor. Göğüs cerrahisi onkolojik tedavileri süren hastalarla sürekli iç içedir. Çünkü bu hastaların akciğerinde sıvı birikmesi durumunda nefes darlığını ortadan kaldırmak ve ciğeri rahatlatmak için çeşitli cerrahi müdahaleler yapılıyor. Sıvı boşaltılıyor, bazen 'tekrar birikmesin' diye yapıştırma işlemi yapılıyor. Özel kateter yardımı ile yaşam konforu arttırılmaya çalışılıyor."
'DOKTOR KONTROLÜ ATLANMAMALI'
"Akciğer kanseri ameliyatından sonra hastaların mutlaka ameliyatlarını yapan doktorun kontrolünde olması gerekir. Onkolojik tedavi görse dahi cerrahın takibinde olması çok önemli. Duruma göre 1 ay, sonra 3 ay, sonra 6 ay, sonra 1 yıl şeklinde 5 yıla kadar bu takipler devam eder. Eğer 5 yıl içinde bir yerde tümör yoksa hastayı tümörsüz kabul ederiz. Kanser olmadan önceki haline dönmüş varsayarız."
ÖKSÜRÜĞÜ HAFİFE ALMAYIN
Akciğer kanserinde öksürüğün önemine dikkat çeken Doç. Dr. Özkan Demirhan, şu uyarıda bulunuyor: "Öksürük karakterinin değişmesi önemli bir ön bulgudur. Öksürük sayısı artmıştır ya da kişi sadece gündüz öksürürken gece de öksürmeye başlamıştır. İnsanlar genelde öksürünce umursamazlar. 'Sigarandır' derler. Oysa öksürüğün kalple mi akciğerle mi ilgili olduğunun araştırılması gerekir."
DOĞRU BESLEN ÖMRÜNÜ UZAT