Greyfurt: Bilinen 50'den fazla ilacın etkisini kaybetmesine neden olabilen greyfurt, 'ilaçlarla birlikte içildiğinde yarar yerine zarara neden olabilir' denildiğinde ilk akla gelen besindir.
Süt: İçerdiği kalsiyum, magnezyum gibi minerallerle vücudun belli antibiyotikleri işlemden geçirmesini zorlaştırabilir.
Meyankökü: İster sindirime yardımcı olmak için, isterse bitkisel çare olarak veya yemeklere lezzet katmak için; meyan kökünü dikkatli kullanmanız gerekir. Çünkü meyan kökündeki kimyasallar özellikle organ nakli sonrası kullanılan ilaçları kişinin vücudunun reddetmesine yol açabilir.
Demir desteği: Demir eksikliği için kullanılan takviyeler, tiroit tedavisi gören kişilerde problem yaratabilir. Demir takviyesine ihtiyacınız varsa, hekiminizle konuşarak tiroit ilaçlarınızın zamanlamasını değiştirin.
Kahve: Sakinleştirici ilaçların içerdiği etken maddeye göre bazı hastalarda ilaç etkilerini zayıflatırken, bazı hastalarda ilaçların yan etkilerini artırabilir. Bu yüzden ilaç içtikten hemen sonra kahve tüketmeyin.
Antihistaminikler: Alerjilerin neden olduğu hapşırık ve burun akıntılarını gidermek için kullanılan antihistaminikler yüksek tansiyon ilaçlarının etkisini azaltarak, kalp atışını hızlandırabilir.
K vitamini: Kan akışını düzenlemek ve kan sulandırmak amacıyla aldığınız ilaçların yanı sıra tüketeceğiniz K vitamini takviyeleri ya da brokoli, Brüksel lahanası, lahana, maydanoz ve ıspanak gibi besinler ilaçlarınızın etkisini azaltır.
Sarı kantaron: Depresyonda olanların kullandığı sarı kantaron gibi bitkisel ilaçlar, doktorun verdiği hapların etkisini azaltarak karaciğer enzimlerinizin değerlerini etkileyebilir. Bu da büyük bir sorun demektir. Hangi bitkisel ilaç olursa olsun kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
Ginkgo Biloba: Bazı insanlar, yüksek tansiyon, demans, kulak çınlaması gibi problemleri gidermek için Ginkgo Biloba adlı bitkisel takviyeden yararlanabilir. Ancak bunun net olarak olumlu bir etkisinin olduğunu kanıtlayan hiçbir araştırma yoktur. Aksine bitkisel takviyelerin gereğinden fazla tüketimi, mevcut kullandığınız ilaçların etkilerini zayıflatabilir.
DOKTORUN ÖNERDİĞİ DOZDA KULLANIN
İlaçların sadece yüzde 50'sinin reçete edildiği gibi alındığını söyleyen Dr. Ergün Kasapoğlu, "İnsanlar çoğunlukla ihtiyaç duyduklarından daha az, rastgele zamanlarda ilaçlarını alır veya dozlar arasında büyük boşluk bırakır. Bütün bu yanlış yaklaşımlar ilaçların etkilerini zayıflatır" dedi. Dr. Kasapoğlu, hastalık halinde doktora danışılmadan hiçbir ilaç kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
ÇİKOLATA
Özellikle bitter çikolata, uyumanıza yardımcı olmak amacıyla verilen bazı sakinleştirici ilaçların etkisini azaltırken, bazı uyarıcı ilaçların gücünü artırabilir. Depresyon tedavisi sırasında gereğinden fazla tüketilen çikolata tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilir.