Karaciğer yağına karpuz-barbunya

Aşırı kilo, şeker ve kolesterol gibi rahatsızlıklar karaciğerde yağlanmaya yol açıyor. Ciddi hastalıklara neden olan bu duruma karşı uzmanlar tüketilmesi gereken besinleri tek tek anlatıyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :19 Ağustos 2017
Karaciğer yağına karpuz-barbunya
Karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikimi sonucu oluşan yağlanma hayatı tehdit ediyor. Bazı durumlarda organın kendisine zarar vererek, siroz gibi ciddi komplikasyonlara yol açıyor. Aşırı kilolu ya da obez olmak, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve trigliserid düzeyleri karaciğer yağlanması riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Yağlanmayı beslenme ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle durdurmak mümkün oluyor. Karaciğer yağlanmasının genellikle belirti vermediğini söyleyen uzmanlar, "Ancak kritik düzeye gelince kilo kaybı, aşırı halsizlik, karın bölgesinde ağrı ve zihin karışıklığı ortaya çıkabilir" diyor. Toplumdaki her 4-5 kişiden birinde karaciğer yağlanması görüldüğünü söyleyen uzmanlar, karaciğeri yağlardan kurtaracak besinleri şöyle sıralıyor:

BEYAZ RENKLİ SEBZELER
Başta sülfür içeriği yüksek olan soğan ve sarımsak olmak üzere beyaz renkli sebzeler çok önemlidir. Sülfür maddesi karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Enginar, karaciğer detoksu yapar.

YAĞSIZ SÜT ÜRÜNLERİ
Süt grubu besinler, vücudun ihtiyacı olan protein alımına destek olur. Miktarda aşırıya kaçmamak gerekir. Süt ürünlerini yağsız tercih etmek gerekir.

KURUBAKLAGİLLER
Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kurubaklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerdendir. Haftada 2 kez kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kurubaklagil yemeği tüketmeye özen gösterilmelidir.

MOR MEYVELER
Antioksidan açısından zengin olan meyvelerin tüketilmesi meydana gelmiş olan karaciğer fonksiyon bozukluklarını giderir. Karaciğer yağlanmasına neden olan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için koyu mor renkteki kiraz, böğürtlen, kızılcık, mor üzüm ve yaban mersini gibi mor meyveler ara öğünlerde tüketilmelidir.

KIRMIZI MEYVE-SEBZELER
Domates, karpuz, kızılcık, kırmızı biber başta olmak üzere kırmızı renkli meyve ve sebzeler de çok güçlü antioksidan olan likopen ve C vitamini bolca bulunur. Karaciğer yağlanmasına karşı antioksidan desteği için kırmızı meyve ve sebzeler mümkün olan her öğünde tüketilmelidir.

SAĞLIKLI İÇECEKLER
Karaciğer detoksu için her gün 2-2.5 litre su içmeye özen gösterilmeli. Suya ek olarak şekersiz komposto, ayran, çorbalar, maden suyu, kefir gibi içecekler tüketerek sıvı alımına destek olunmalıdır.

SESSİZCE İLERLİYOR
Karaciğer yağlanması, başlangıç aşamasında belirti göstermez. Yine de bu dönemde halsizlik yaşanabilir.
Karaciğerin bulunduğu (sağ kaburgaların hemen altındaki bölge) bölgede rahatsızlık hissi oluşabilir.
Karaciğerde yağ birikimi arttıkça ve organ genişledikçe çevresindeki diğer organlar ve dokulara baskı yaparak ağrılara neden olabilir.
İlerlemiş vakalarda ani kilo kaybı, güçsüzlük ve zihin karışıklığı görülebilir.

İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN
Şekerli ve işlenmiş gıdalar tüm organları olduğu gibi karaciğeri de bozar. Pastane işleri, tuzlu ve yağlı atıştırmalıklar, konserve gıdalar ve şekerli içecekler yerine daha fazla çiğ sebze, farklı renklerde meyve tüketin. Sağlıklı protein kaynakları (balık ve protein içeren sebzeler) ve tam tahıllı gıdalar karaciğer sağlığının korunmasında önemlidir.

BELİRTİLERE DİKKAT!
* Mide bulantısı
* Donuk baş ağrıları
* Vücut ve nefes kokusu
* Şişkinlik ve hazımsızlık
* Hemoroit
* Vücut ısısının yükselmesi
* Ciltte kaşıntı ve kızarıklık
* Gözlerin kızarması
* Hafızanın zayıflaması

TAM BUĞDAYLI TAHILLAR
Tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği, çavdarlı gevrek gibi kompleks karbonhidrat bakımından zengin tahıl grubu besinler aynı zamanda liften de zengin olduğundan her gün uygun miktarlarda tüketilmelidir.