Mis gibi kokusuyla hemen herkesi cezbeden kokoreç en sağlıklı sakatatlar arasında başı çekiyor.
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, kokoreçin çok kıymetli olduğunu söylüyor.
"Sadece iyi yemek yetmez, bağırsakların mikroorganizma örtüsünün de sağlıklı olması gerekir" diyen Dr. Dizdar,
"İşte kokoreç bunun transferini sağlar. Bağırsakların mayasını düzenler" şeklinde konuşuyor. Dr. Yavuz Dizdar,
TAKVİM'in sorularını şöyle yanıtlıyor:
HER GÜN DE YENİLEBİLİR
Kokoreci ne kadar yemek lazım? Fazlası kilo aldırır mı? Sağlık niyetine haftada 2-3 kez yemek yeterli florayı sağlar. Ama sevenler her gün de yiyebilir. Fazlası kilo aldırmaz. İç yağlı kısmı ve ekmeğin içini aldırırsanız geriye besleyici, kalorisi az bir yiyecek kalır. Baharat konması ise metabolizmayı hızlandırır. Kokorecin kilo aldırmamasının en önemli nedeni 'canlı' olmasıdır.
Çocuklar da yiyebilir mi? Elbette yiyebilir, aslında sevdirmek de lazım. Ebeveynler hijyen saplantısına son vermeli. Çocuklar da bu mikroorganizmaları almak durumunda.
Hanigi hastalıkları önler? Astımdan otizme kadar birçok hastalık grubunun seyrini olumluya çevirebilir. Bağırsak sorunu yaşayanlara da iyi gelir.
Kimler için sakıncalıdır? 'Sakatat kolesterol kaynağıdır' diye bir düşünce var; bu da tartışılır. Kalpdamar hastalıklarının nedeni kolesterol değil gıdalara konulan katkıların damar çeperini bozmasıdır. Yani siz kolesterolü keserek bunu engelleyemezsiniz. O nedenle ben 'yememesi gerekenler' listesi sayamıyorum.
KARACİĞER DE YARARLI AMA...
"Kokoreç kadar besleyici olan tek şey karaciğerdir. Ne var ki karaciğer mikroorganizma örtüsünün, yani floranın aktarılmasını sağlamaz, kokoreçin yerini tutmaz."
ETTEN DAHA BESLEYİCİ
"Sakatatlar etten daha besleyicidir; kokoreç de buna dahildir. Hazırlık aşamasında kuzu bağırsakları haşlanır. Kalın bağırsaklarımız için zararlı bakteriler ölür, yararlıları kalır. Bunlar vücudu besler. Bu önemlidir. Özellikle kuzu kokoreçinin neden makbul olduğunu açıklar. Kuzulama mevsimi bellidir, doğanın uyanışıyla denk düşer. Kuzudaki mikroorganizma örtüsü de doğanın baharda büründüğü özelliğin bize aktarılmasını sağlar."
KİLO ALDIRMAZ AKSİNE ZAYIFLATIR
"Ben kokoreçi çok sevip, çok yiyip kilo alan kimse görmedim. Bu gıda canlıdır, kendi metabolizmasını kendi sağlar. Vücudu uyandırarak enerji yakma hızını artırır. İstemeyen yağlı kısmı çıkarttırabilir. Bize gereken bağırsak kısmıdır. Burası da bildiğiniz kuzu eti tadındadır."