Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar kadar yaygın görülen faranjit; boğazda şiddetli ağrıya ve yutkunma güçlüğüne neden oluyor.
Kış aylarının en sık rastlanan hastalıklarından faranjit, can acıtıyor. Boğazın orta kısmındaki yutak mukozasının iltihaplanması olarak tanımlanan faranjit, ateşi de yükseltiyor. "Bu iltihabi durum akut (ani gelişen) veya kronik (uzun süreli) şekilde olabilir. Öncelikle hastalığın tipini tespit etmek gerekir" diyen uzmanlar, enfeksiyonun nedenlerine göre uygun tedavilere geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar faranjitle mücadele eden besinleri ise şöyle sıralıyor:
-Baharatlı, acılı ve ekşili gıdalardan uzak durun. Çünkü boğazın daha da tahriş olmasına neden olarak hastalığın iyileşmesini geciktirir.
-Koyu çay ve asitli içeceklerden uzak durun.
-İçtiğiniz suyun ılık olmasına özen gösterin.
-Faranjit bir mikrobik hastalıktır. Roka, enfeksiyonun azalmasında etkili olacaktır.
-Bol sebze-meyve yiyin.
-Ses telleri için bal faydalıdır. Faranjitin yol açtığı ses kısıklığının azalmasına ve boğazın yumuşamasını sağlar. Sabahları bir kaşık organik bal yiye-bilirsiniz.
-Sarı kantaron bitkisini bir demlikte kaynatın ve sabah, akşam günde 2 kere bu çayla gargara yapın. Bu, mikropları temizleyerek hastalıktan daha kolay kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
-Farenjit gibi boğaz enfeksiyonlarına karşı adaçayı da oldukça etkilidir. Günde 2 bardak adaçayı boğaz ağrısı ve tahrişin azalmasında yardımcı olacaktır.
-Aynı şekilde zencefil çayı, yeşil çay, kekik ve biberiye çayları da farenjitin kolay iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bu çaylardan birini günde 2 bardak balla birlikte tüketmeniz hastalığınızın daha kolay geçmesi için son derece faydalıdır.
Bunlara dikkat !
Doğal öksürük şurubu
Faranjit ile birlikte seyreden öksürük can acıtıyor. Uzmanlar inatçı öksürüğe karşı evde hazırlanacak doğal bir tarif veriyor. 6 defne yaprağı, 2 litre su, 6 yemek kaşığı kahverengi şeker ve 1 limonla hazırlanacak karışımın öksürüğü keseceğini söyleyen uzmanlar, yapılış aşamasını şöyle anlatıyor: Bir tencerede suyu kaynatın. Defne yapraklarını içine ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kadar kaynamaya bırakın. Ardından ateşten alıp şekeri karıştırın. Bu karışıma bir bütün limonu sıkın. Tüm şeker eriyene kadar bekleyin. Günde bir yemek kaşığı kadar için.