KİLO KAYBI
Yaşlanmaya bağlı olarak insan vücudunda şu değişiklikler yaşanır:
D VİTAMİNİ ÖNEMLİ
D vitamini eksikliği, önemli hastalılara davetiye çıkarır. Düzenli aralıklarla D vitamini düzeyimizi ölçtürmeliyiz. En önemli D vitamini kaynağı olan güneşten günde 15 dakika faydalanmak çok önemli. Gerekirse doktor gözetiminde takviye alınmalıdır. Antioksidan vitaminleri, düzenli bir şekilde tüketmek yaşlanma sürecini geciktirir. Bitter çikolata, ceviz, yaban mersini, kızılcık, enginar, barbunya, böğürtlen ve kişniş en zengin antioksidan vitamin içeren besinlerdir.
KURU MEYVELER
Tatlı krizlerini bastırmak için meyvelerden yararlanın. Paketli ürünlerden uzak durun. Hem sağlıklı hem de lezzetli önerileri dikkate alın. Kuru kayısı, hurma ve kuru incir gibi kuru meyvelerden oluşan az şekerli tatlılar yiyebilirsiniz. 1 kase yoğurt veya 1 bardak süt içine eklenen 1-2 porsiyon kuru veya taze meyve, toz tarçın, 1 tatlı kaşığı bal ile ara öğün yapılabilirsiniz. Un ve şeker yerine, kuru meyve, portakal-limon kabuğu ve tarçından oluşan kek yapabilir, 1 bardak süt ile ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
KIRIŞIKLIĞA BEYAZ ÇAY
Faydalı gıdalarla cilt kırışıklıkları da önlenebiliyor:
BUNLARI TÜKETİN
Doğu beslenme, yaşlıyık etkilerini en aza indiriyor. Gençlik iksiri niteliğindeki reçete ise şöyle:
Badem-ceviz: "Astaksantin" oldukça kuvvetli bir antioksidandır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı gibi), mercimek, kırmızı biber, domates, kayısı, maydanoz, kuşburnu, erik, hünnap, kivi, portakal ve greyfurt (düzenli ilaç kullananlar tüketmemelidir) "antaksantin" kaynağıdır. Bunların yanı sıra badem, ceviz de tüketilebilir.
Brokoli DNA hasarını önler: Az yağlı et, brokoli, yer fıstığı ve somon balığı DNA hasarını engeller.
B12 vitamini: Tek kaynağı hayvansal kaynaklı besinler (et, süt, peynir, yumurta) olduğu unutulmamalıdır.
Zerdeçal: Hem yaşlanma sürecini yavaşlattığı hem de kanserden koruyucu özellikler taşıdığı biliniyor.