Çağın vebası olan kanser, tüm dünyada hızla yayılıyor. Özellikle mide kanseri, kanser ölümlerinde ikinci sırada yer alıyor. Dünyada erkeklerde yüzde 77, kadınlarda ise yüzde 33 oranında görülüyor.
Beslenme, gıdaların saklanma koşulları, mide kanserine yakalanma riskini artırıyor. Özel İbni Sina Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Talha Atalay, fazla tuz tüketiminin mide kanserine neden olduğunu belirtiyor. Şu bilgileri veriyor...
TUZU AZALTIN
Mide kanserine yol açan etkenlerin başında tuz, yanlış beslenme, ızgara ve katkı maddeleri içeren besinler geliyor. Sucuk, salam, sosis gibi besinler, vücuda nitrat alımına neden oluyor. Hücrelerin DNA yapısını bozuyor. Bu tür besinleri tüketenler, mide kanserine daha çabuk yakalanıyor.
Saklanma ve soğutma olanaklarının eksik ve yanlış olması nedeniyle kısa sürede bayatlayan gıdalar, kansere yol açıyor. Kalitesiz içme suyu ve meyve suları, özellikle arseniğin yüksek olması sebebiyle adeta kansere davetiye çıkarıyor. Doğal kaynak suları ve doğal mineralli sularda kalsiyum, magnezyum gibi elementlerin bulunmasından dolayı bol tüketilmesi gerekiyor.
VİTAMİNLER ÖNEMLİ
Vitaminler, hastalıklarla mücadele büyük önem taşıyor. A ve C vitaminin düşük olması, mide kanseri riskini artırıyor. Tür olarak hızlı yayılan mide kanseri genellikle ülser şeklinde başlayarak, organları ve lenf bezlerini etkiliyor. Pankreas, bağırsak, yumurtalıklar, idrar torbası, prostat, karaciğer, akciğerler kanserine yol açıyor.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
ERKEN TEŞHİS KURTARIR
Her kanser türünde olduğu gibi mide kanserinde de erken teşhis hayati önem taşıyor. Evresini geçirmeyen mide kanserinde, cerrahi uygulanabiliyor. Burada asıl amaç, kanserli dokunun komşu dokulara yayılmadan temizlenmesi oluyor. Cerrahi sonrasında kalan kanserli dokunun temizlenmesi için ise kemoradyoterapi uygulanıyor. 7-8 santimetre uzunluğunda olan tümörlerin komşu dokulara yayılma ihtimali ciddi risk taşıyor.
KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?
Mide kanserinden korunmada, doğal besinleri tercih etmek, meyve ve sebze tüketmek gerekiyor. Dengesiz beslenme, kanser riskini yüzde 35 oranında artırıyor. Günde 5 öğün meyve-sebze tüketmek, kanser riskini yüzde 20 azaltıyor. Düzenli beslenme, kalın bağırsak ve mide kanseri riskinin yüzde 90 azalmasını sağlıyor. Uzmanlar, mide kanserinden korunmak için şu besinlerin tüketilmesini öneriyor: