Yumurtalık kanserinin yüzde 10-15'i, genetik geçişle ortaya çıkıyor. Bu nedenle ailesinde yumurtalık veya meme kanseri olanların diğer insanlara göre daha dikkatli olması gerekiyor. Aile hikayesini biliyor olmak, riski azaltmak için faydalı oluyor. 2-SAĞLIKLI DİYET:
Doğru ve sağlıklı beslenme hem kaliteli bir yaşamda hem de yumurtalık kanserinde büyük önem taşıyor. Yapılan çalışmalar özellikle taze meyve tüketimi, zencefil, domates suyu, yeşil çay, biberlerin bitki türleri, kuruyemişler, marul ve keten tohumu tüketmenin yumurtalık kanseri riskini azalttığını gösteriyor.
Vücuttaki yağ oranı ile kanser arasında yakın bir ilişki bulunuyor. Bu nedenle düzenli egzersizler ve spor ile kilolardan kurtulmak gerekiyor. 4-RUTİN KONTROLLER:
Yaşla birlikte kanserin görülme riski de artıyor. Yumurtalık kanseri, en çok 63 yaşında görülüyor. Bu nedenle rutin kontrolleri ihmal etmemek gerekiyor. 5-GENETİK TEST:
Uzmanlar, bir kadının hayat boyu yumurtalık kanseri olma ihtimalinin, yüzde 1-2 oranında olduğunu belirtiyor. Ancak genetik olarak ailesinden gelen BRCA1 ve BRCA2 genetik mutasyonları varsa bu oran BRCA1 için hayat boyu riskini yüzde 40'a, BRCA2 için de yüzde 10-20'ye çıkartıyor.
Doğurganlık ve emzirme döneminde yumurtalama kesintiye uğruyor. Sık yumurtlamanın, kanserin oluşumunda rol oynadığı düşünülüyor. Bu nedenle çok doğum yapmış, özellikle erken yaşta gebelik yaşamış kadınlarda ve uzun süre emziren kadınlarda yumurtalık kanseri riski azalıyor. 7-DOĞUM KONTROL HAPLARI:
Yumurtalamayı engelleyen doğum kontrol hapları yumurtalık kanseri riskini azaltıyor.
20'li 30'lu yaşlarda toplam doğum kontrol hapı kullanmış kadınların kanser riski yüzde 50 azalıyor. İlacı kesseler dahi koruma uzun yıllarca devam ediyor. 8-AMELİYAT:
Yumurtalık kanseri vakalarının yarısının tüplerden kaynaklandığı görülüyor. Bu nedenle tüplerin ve rahmin alınması kanser riskini yarı yarıya azaltıyor.
Genital bölgede hijyenik amaçlı kullanılan talk pudrası, yumurtalık kanseri riskini artırıyor. 1970'lerden beri vücut ve yüz pudralarında talk ve asbestoz kullanılmıyor. İçinde talk olan ürünlerden uzak durmak, riski azaltıyor. BELİRTİLERİ NELERDİR?