Osteoporoz, vücutta en çok omurgayı etkiliyor. Osteoporotik kemiklerdeki kırıklar sıklıkla omurga, kalça ve el bileğini içeriyor. Kalça ve el bileğindeki osteoporotik kırıkların aksine omurgadaki kırıklar sıklıkla düşme sonucu oluşuyor. Vücutta sessizce ilerleyen ve kırık oluşmadığı sürece belirti vermeyen osteoporoz hastalarının sadece yüzde 30'u klinik şikayetler ile belirleniyor. Geri kalan kısmın çoğu ise rastlantısal olarak saptanıyor. BOYU KISALTIYOR
Kemik erimesi, bel-sırt ağrıları, boyda kısalma, omurgada kırık ve sırtta kamburlaşma gibi belirtiler gösteriyor. Daha az kemik dokusuna sahip oldukları için kadınların erkeklere göre osteoporoza yakalanma riski daha yüksek oluyor. Uluslararası Osteoporoz Vakfı verilerine göre, dünyada 200 milyon kadının ortak derdi olan osteoporoz, 60-70 yaşlarındaki kadınların üçte biri, 80 yaşlarındaki kadınların ise üçte ikisinde görülüyor.
Doğru beslenme ile kemik erimesinin önüne geçilebiliyor. Kalsiyum, magnezyum ve mineral açısından zengin olan besinler, kemik yapısını güçlendiriyor. Bu nedenle kemik erimesinden koruyan en önemli besinlerin başında süt ve süt ürünleri geliyor. Peynir ve diğer süt ürünleri, kalsiyum bakımından zengin içeriğe sahip olduklarından kemik erimesini yavaşlatıyor. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren gıdalar ve tahıl bakımından zengin besinler de hastalığa kalkan oluyor. ÖNLEMİNİZİ ALIN
PROF. Dr. Çağatay Öztürk, 10 adımda kemik erimesini durdurmanın yollarını sıralıyor: