Kurban Bayramı, geldi çattı. Herkesi kurbanlık seçme ve kesme telaşı sardı. Uzmanlar, kurban kesimi ve kesimden sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyardı. Önceliğin, kurbanlık seçimi olduğunun altını çizen uzmanlar, kurban olabilmesi için sığır ve mandaların iki yaşını, devenin 5 yaşını, keçi ve koyunun ise 1 yaşını bitirmiş olması, sağlıklı, dişleri tam, besili olması gerektiğini vurguladı. Kurban kesimi bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günü gerçekleştirilir. Bayram namazının ardından kurban kesilebilir. Kurbanların gündüz vakti kesilmesi daha uygundur. Kurban kesmek için bıçak önceden bilenip hazırlanır. Ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur. Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır. Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır. Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir.
3 AYAĞI BAĞLANIR
Hayvanın boynuna bıçak vurulur. Nefes ve yemek boruları ile şahdamarı denilen iki ana damarı kesilir. Hayvan soğumaya bırakılır, kanının akması beklenir ve sonra derisi yüzülür. Hayvanı elinden gelirse, kurban sahibinin kesmesi uygundur. Hayvan incitilmeden kesilecek yere götürülür. Devenin dışındakiler kıbleye karşı sol tarafları üzerine yavaşça yatırılır. Kolaylık olması için üç ayağı da bağlanır. Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir.
KURBAN edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
ÇEVRE temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
HAYVANLARIN bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.
HEMEN POŞETLEMEYİN
Kurban Bayramı'nın yaz sıcaklarına denk gelmesi, sağlık konusunda da birtakım olumsuzluklara neden oluyor. Sıcak havada, etin üzerindeki mikroorganizmalar hızla çoğalıyor. Bu nedenle kesimin '1 saat içerisinde' bitirilmesi öneriliyor. Kesilmiş kurbanın uzun süre bekletilmemesi ve iç organlarının hemen çıkartılması gerekiyor. Yoksa yaz aylarında ısınan et çabuk bozuluyor. Kesimin ardından eve getirilen etlerin hemen poşetten çıkartılması gerekiyor. Yine kurban kesiminin sokak aralarında değil mezbahalarda yapılması, hijyenine dikkat edilmesi gerekiyor. Yanlış kesim nedeniyle etin önemli bir bölümü zayi olabiliyor. Yine kurbanın kanının iyi şekilde vücuttan boşaltılması, eti daha sağlıklı hale getiriyor.
TÜYLERİ PARLAK OLMALI
Kurban Bayramı'nda kurbanlığın gebe ve dişi olmaması gerekir. Yine kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu ve numaralı kulak küpesi, büyükbaş hayvan pasaportu küçükbaşlarda nakil beyannamesinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Hayvanda ateş, iştahsızlık, öksürük, ağız burun akıntısı, vücutta şişlikler, kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Kurbanlık hayvan durgun ve halsiz olmamalı, aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır. Kurbanlık, kesim öncesinde 12- 24 saat dinlendirilmelidir. Kesim anında hijyene dikkat ederek çalışılmalıdır.
TEK BIÇAK KULLANMAYIN
Kurban keseceklere bir uyarı da bıçak ustalarından geliyor. Ustalar, kurbanın kesileceği bıçakların büyük olması gerektiğine dikkat çekerek, her işlem için farklı özellikle bıçakların bulunması gerektiğini söylüyor. Yine bıçağın keskin olması, kesim sırasında hayvanın az acı çekmesini sağlıyor. Kurban kesiminin ardından yüzme işlemleri için farklı bıçakların kullanılması gerekiyor. Uzmanlar, "Hayvanın etini kemiğinden ayırmak için sivri bıçak kullanmak lazım, hem gerdanı güzel ayıklar, et kalmaz. Hayvanı ayıkladıktan sonra, kesim bıçağıyla, bir tane hayvan kesiyorsa bununla parçalayabiliriz. Yani bir hayvanı 4 ya da 5 bıçakla kesmemiz gerekir" diyor.