Sakız çiğnemek reflüyü tetikler

Ülkemizde her 100 kişiden 20’si reflüye yakalanıyor. Ses kısıklığı ve ağrılı yutkunma rahatsızlığa işaret ediyor. Sakız çiğnemek riski arttırıyor. Doğru beslenme ise hastalığa kalkan oluyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :10 Eylül 2018
Sakız çiğnemek reflüyü tetikler

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de her 4 kişiden birinde reflüye rastlanıyor. Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan hastalık, hayatı zehir ediyor. Reflü, göğüste yanma, ağza acı su gelmesi, ses kısıklığı, ağrılı yutkunma, hıçkırık, göğüste ağrı, bulantı ve kusma gibi belirtiler gösteriyor. Reflü tedavisinde sağlıklı beslenme önemli bir rol oynuyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Remzi Beştaş, hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor:
KAHVEDEN UZAK DURUN
Reflü, her 100 yetişkinden 20'sini etkiliyor. Özellikle salçalı, baharatlı yemekler, çikolata, kahve, alkol ve asitli içecekler gibi besinlerden sonra reflü şikayetleri artıyor. Mideden boğaza doğru olan yanma, ağızda acı ve ekşi bir tat oluşuyorsa bu şikayetler reflüye işaret ediyor. Hayat kalitesini yükselten ve şikayetleri azaltan basit önlemler hastalığa kalkan oluyor. Yatak başının yükseltilmesi, dar elbiselerden kaçınılması, kilo kontrolü, yemekten hemen sonra uzanılmaması ve uyku ile yemek arasında en az 3 saat olması reflü riskini azaltıyor.
GAZ YAPIYOR
Özellikle sakız çiğnemek, reflüye davetiye çıkarıyor. Sakız çiğnerken yutulan fazla hava, midede gaz oluşturuyor. Bu da reflüye davetiye çıkarıyor.
BUNLARI TÜKETİN
REFLÜ tedavisinde beslenme düzeni ve alınan gıdalar önemli rol oynuyor. Uzmanlar reflüye iyi gelen 8 harika besini şöyle sıralıyor: Yulaf, balık, kereviz, lahana, muz, brokoli, haşlanmış patates, şeftali.
NELER YAPMALI?
REFLÜYÜ yok eden 10 öneri şöyle özetleniyor:

Yemek sırasında içecekler sınırlandırılmalı, daha çok öğün aralarında tüketilmeli.
Alkol kullanımından kaçınılmalı.
Limon, portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyve ve bunların hazır ya da taze sıkılmış suları içilmemeli.
Besinler bütün olarak yutulmamalı, ağızda iyice çiğnenmeli.
Reflü hastaları sakız çiğnemekten kaçınmalı.
Uyumadan en az 3 saat önce su dışında herhangi bir besin veya içecek tüketilmemeli.
Yemek sırasında ve yemekten sonraki 45 dakika dik pozisyonda oturulmalı.
Öğünlerdeki porsiyonlar, sabahtan akşama doğru azaltılmalı.
Özellikle baharatlı gıdalar, kızartmalar, salçalı yemekler, çikolata, karbonatlı içecekler, domates suyu, kahve ve çay sınırlandırılmalı.
Reflü şikayetlerini arttıran sigaradan uzak durulmalı.