Ses kısıklığı ciddi hastalıkların belirtisi! Ses kısıklığına ne iyi gelir?

Günlük hayatta sık karşılaşılan ve ihmal edilen ses kısıklığı, ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor. Uzmanlar “Stres, fazla çay tüketimi hatta kanser bile ses kısıklığı yapabilir” diyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :25 Eylül 2018
Ses kısıklığı ciddi hastalıkların belirtisi! Ses kısıklığına ne iyi gelir?

İÇİNDEKİLER

Sesin incelmesi, kalınlaşması, çatallanması, hatta kimi zaman hiç çıkmaması... Günlük hayatta sık karşılaşılan bu sorun, özellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça görülüyor. Şiddetli larenjitten reflüye, ses telleri üzerinde gelişen nodül, kist ve polip gibi oluşumlardan tiroit problemlerine kadar pek çok etken ses kısıklığı yapabiliyor. Bunların yanı sıra gırtlak kanseri de ses kısıklığıyla kendini gösterebiliyor. Ancak ses kısıklığına en çok da sık yaptığımız hatalı alışkanlıklarımız neden oluyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz sesimizi korumamız için vazgeçmemiz gereken 8 hatalı alışkanlığı sıralıyor...
Yüksek sesle konuşmak: Sesi yanlış kullanmak, ses tellerini yıpratıyor. Hatta ses tellerinde kanama yapıyor. Ses tellerinde geçici ve kalıcı hasarlar oluşabiliyor. Bu nedenle yüksek sesle konuşmamak, bağırmamak gerekiyor.

Az su içmek: Sesin en büyük düşmanını susuzluk oluşturuyor. Yeteri kadar su içilmediğinde ses telleri kuruyor ve ses kısılıyor. Bu nedenle günde 8-10 bardak su içilmesi öneriliyor.
Baharatlı yemeyin: Midedeki asit salgısının ses telleri üzerinde zehirleyici bir etki yapması ses kısıklığına yol açabiliyor. Bu nedenle ağır yağlı, baharatlı yemekler ve çilek ile domates gibi asitli besinlerden kaçınmak gerekiyor.

Çayı abartmayın: Toplumdaki yaygın inanışın aksine çay ve kahve gibi içecekler su ihtiyacımızı karşılamıyor. Aksine vücutta susuzluğa neden oluyor. Öyle ki ses kısılmasını tetikliyor. Bu nedenle çay ve kahve gibi içeceklerin tüketimini günlük 1-2 fincanla sınırlandırmak gerekiyor.
Stresten uzak durun: Hemen her hastalığın altında yatan sebep olan stres, ses kısıklığına da neden oluyor. Stres, boyun ve ses tellerimizin hareketlerini kontrol eden kaslarda oluşan gerginlik sonucu sesin kısılmasına yol açabiliyor.

Sık sık boğaz temizlemek: Geniz akıntısı ve reflü gibi etkenler nedeniyle boğazda gelişen gıcık hissi yüzünden boğazı sık sık temizlemek de ses kısıklığına neden oluyor.
Sigara içmek: Dudaktan başlayarak tüm ses yollarını kurutan sigara, sesi kalınlaştırıyor ve kısılmasına neden oluyor.
ERKEN YAKALAYIN
Prof. Dr. Öz, 2 hafta boyunca geçmeyen ses kısıklığında vakit kaybetmeden doktora gidilmesini öneriyor. Bu durumun gırtlak kanserinin belirtisi olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Öz, "Gırtlak kanseri çok erken bir dönemde yakalandığında tedavi başarısı yüzde 100'e yakın oluyor. Ancak ihmal edildiği takdirde tedavi başarısı çok düşük düzeylerde kalır" diyor