Çölyak hastalığı hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Çölyak hastalığı nedir?

‘Ekmek yiyemeyenlerin hastalığı’ olarak bilinen Çölyak; hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Hastaların hangi besinleri tüketmesi gerek?Çölyak hastaları hangi besinleri tüketmemeli? Gluten nedir? Çölyak hastalığıyla ilgili detaylar haberimizde...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :11 Ekim 2018
Çölyak hastalığı hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Çölyak hastalığı nedir?

İÇİNDEKİLER



Karın
ağrısı, şişkinlik ve kilo alamama gibi şikayetlerle ortaya çıkan Çölyak hastalığı, başka rahatsızlıklarla karıştırılıyor. Bu hastaların, hayatları boyunca buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan glutenden uzak kalması gerekiyor. Çünkü hastaların ince bağırsağı, glutene karşı alerjik reaksiyon gösteriyor. Kesin bir ilacı ve tedavisi bulunmayan bu hastalığın şikayetlerini azaltmanın tek yolu, yaşam tarzını ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmekten geçiyor. Medicana International İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Laika Karabulut, hastalığın teşhisinin güç olduğunu belirtiyor. Ancak geçmeyen ishal ataklarının, bu hastalığın en büyük belirtisi olduğunu vurguluyor.


AİLENİZDE VARSA...
Kişinin en sevdiği yiyeceklerden mahrum kalmasına neden olan Çölyak hastalığının tedavi edilmediğinde hayatı kabusa çevirdiğini de belirten Doç. Dr. Karabulut, "Ailede Çölyak hastalığı olanlar, Tip 1 (insüline bağlı) diyabetler, açıklanamayan kansızlıklar, erken osteoporoz, otoimmun tiroit hastalığı olanlar ve tekrarlayan ishal ataklarında Çölyak hastalığı taranmalı ve gerekli testlere göre endoskopik olarak ince bağırsak biyopsileri alınmalıdır" diyor.


YUMURTA YİYİN
Hastalığın tanı ve teşhisinde test ve biyopsinin önemine değinen Dr. Karabulut, "Yenilen her gıdanın içeriğini bilmek gerekmektedir. Pirinç, patates, mısır ve soya unundan yapılmış ürünler kullanılmalı ve bunlarla yapılan hamur işleri tercih edilmelidir. Meyve, sebze, yumurta, et ürünleri tüketilebilir" diyor. Çölyak hastalığında diyetin uygun bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Doç. Dr. Karabulut, sözlerini şöyle sonlandırıyor: "Tedavi başlangıcından eksik olan vitaminler tamamlanır. Diyete uyum devam ettikçe vitamin ve demir eksikliği hastanın karşısına çıkmaz. Dikkatsiz hastalar için hem bu temel vitamin ve minerallerin eksikliği giderilir. Hem de ileri dönemlerde ince bağırsakta görülecek rahatsızlığın önüne geçilmiş olur."


​İNCİR VE ÜZÜM ŞİFA GİBİ
Çölyak hastalarının tükettiği her gıdayı sorgulaması gerekiyor. Hastalara mısır, pirinç, patates, nohut, mercimek, kestane, soya, fasulye, fındık gibi besinleri ve bu besinlerden elde edilen un ve nişastalarını tüketmeleri tavsiye ediliyor. Ceviz, fındık gibi kuruyemişler ile incir ve kuru üzümü eksik etmemek de vücudun ihtiyacı olan vitaminleri almasını kolaylaştırıyor.


GLUTEN NEDİR?
Gluten; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan elastik protein grubunu oluşturuyor. Ekmek yapımında, hamurun birbirine yapışmasını, tutmasını ve kabarmasını sağlıyor. Gluten kullanılmadığında ise hamur mayalanmıyor. Glutenli besinler, bazı sindirim ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabiliyor.