Demir eksikliği nasıl geçer? Demir eksikliğine karşı ne tüketmek gerekir?

Demir eksikliği baş döndürüyor! Bu hastalıktan korunmanın yolu, doğru besinleri tüketmekten geçiyor. Uzmanlar ise uyarıyor: Çelik tencereler de masum değil!

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :15 Kasım 2018
Demir eksikliği nasıl geçer? Demir eksikliğine karşı ne tüketmek gerekir?

İÇİNDEKİLER

Kansızlığa bağlı olarak gelişen demir eksikliği, tüm dünyada yediden yetmişe herkesi olumsuz etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hemoglobin'in (Hb) kadınlarda 12, erkeklerde 14'ten düşük olmasının kansızlık olarak adlandırılıyor. İstatistiklere göre tüm dünyada kadınların yüzde 35'i, erkeklerin ise yüzde 20'sinde demir eksikliğine bağlı kansızlık görülüyor. Yanlış beslenme alışkanlıklarının yanında bazı hastalıklar da demir eksikliğinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, demir eksikliğiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor... Demir eksikliği; halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. C vitamininin demirin emilimini artırdığını belirten Dr. Yıldırım, yumurtayı portakal suyu veya domatesle, köftenin yeşil salata ile tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
SAÇLARI DÖKÜYOR
Hastada toprak, kireç ve buz gibi maddeleri yeme isteği uyandıran demir eksikliği, muayenede solukluk, kuru cilt, dudak ve çene etrafında yaralar, tırnaklarda ayrışma kırılma, saç dökülmesi gibi şikayetlere neden oluyor. Bu hastalığın tedavisinde doktorun uygun gördüğü ilaç tedavisinin aksatılmadan uygulanması hayati önem taşıyor.
YEMEKLERİ ÇELİK TENCEREDE PİŞİRMEYİN
DEMİR eksikliğinde ilaçların düzenli kullanılmasının yanında günlük hayatta da beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekiyor. Dr. Yıldırım, demir emilimini azalttığı için gıdaların alüminyum ve çelik tencerelerde saklanmaması gerektiğini söylüyor. Beslenme önerilerini şöyle sıralıyor:
DEMİR emilimini artıran C vitamini deposu besinleri tüketin.
ÇAY ve kahveyi mümkün olduğunca az tüketin.
KURU kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi meyveler demir deposudur.
ISPANAK, pazı, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler tüketin.
FINDIK, fıstık, susam gibi kuruyemişleri tüketin.
KARACİĞER, kırmızı et, tavuk ve balık eti yiyin.
YUMURTA, pekmez ve üzüm demir deposudur. Tüketmeye özen gösterin.