Kadınların başı daha çok ağrıyor

Kadınlar yalan söylemiyor! Şiddetli ağrısı ile migren, kadınlarda daha sık görülüyor. Mevsim değişiklikleri de bu ağrının şiddetini artırıyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Kasım 2018
Kadınların başı daha çok ağrıyor
Dünyada en çok görülen nörolojik hastalık olan baş ağrısı çeşitleri, toplumun yüzde 90'ını etkiliyor. Baş ağrısı denildiğinde akla ilk olarak 'migren' geliyor. Dayanılmaz ağrılara neden olan migren, hayatı kabusa çeviriyor. Otonom sinir sistemindeki bozukluktan kaynaklanan bu hastalık, genelde başın tek tarafında zonklayıcı bir ağrı şeklinde ortaya çıkıyor. Ataklar halinde seyrediyor. Bu hastalığı, fiziksel etkenlerin yanında çevresel faktörler de tetikleyebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, migren ataklarını tetikleyen faktörler arasında mevsim geçişlerinin de bulunduğunu belirtiyor. Migreni yiyecek içecekler bile tetikleyebiliyor. Yine mevsimsel değişiklikler de migren ataklarına neden olabiliyor. Hastaların pek çoğu lodoslu havalarda migren atağı yaşıyor.
RİSK 3 KAT FAZLA
Migren genetik temelli özellik seyrediyor. Bunun yanında kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülüyor. Migrene kesin çözüm için fizik tedavi, psikiyatri, nöroloji, beyin cerrahisi gibi bölümlerin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Atakların önlenmesi için doktor kontrolünde migren ilaçları kullanılabiliyor.

4 KADINDAN BİRİ
Her 4 kadından birinde görülen migren ağrısına hormon dalgalanmaları ve adet dönemleri de neden olabiliyor. Ataklar kadınlarda 1.5, erkeklerde de bir gün sürüyor.
SÜPER BESİNLER
Doktorun uygun gördüğü tedavinin yanında, bazı besinler var ki doğal yollardan migren atağını iyileştiriyor. Uzmanlar o besinleri şöyle sıralıyor:

NANE: Balla karıştırılan nane çayını içmek migren ağrısını dindirir.
BİBER: Kan dolaşımını artırıp migreni tedavi eder.
PAPATYA: Sakinleştirici etkisi bulunan papatya çayı, migren ağrısını dindirir.
BADEM: Migren ağrısını azaltır.
MUZ: Kan damarlarını rahatlatır. Migren ağrısını azaltır.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Mide bulantısı ve kusma
Yorgunluk, halsizlik
Tansiyon yükselmesi ya da düşmesi
İştahsızlık ya da iştah artışı
Işığa ve sese karşı duyarlılık
Konsantrasyon bozukluğu