Öksürüğe doğal reçete! Öksürük nasıl geçer?

Grip ve soğuk algınlığına eşlik eden öksürük gitmek bilmiyor! Tedavisi, doğal yöntemlerden geçiyor. Uzmanlar bol su ile birlikte bitki çayı içilmesini öneriyor...

Kış aylarının kapıyı çalmasıyla birlikte, grip ve soğuk algınlığına eşlik eden öksürük, yaşam kalitesini düşürüyor.
Solunum yolları ve boğaz bölgesi başta olmak üzere vücudun savunma mekanizması olan öksürük, birçok nedene bağlı olarak gerçekleşiyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı dokularda oluşan kızarıklık, ağrı ve tahrişin öksürük refleksini tetiklediği biliniyor.
Öksürüğün kaynaklandığı hastalığın tespit edilerek tedavisinin planlanması büyük önem taşıyor.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof.
Dr. Mustafa Asım Şafak, öksürüğün nedenleri ve tedavi yöntemlerini TAKVİM için anlatıyor... HASTALIK BELİRTİSİ OLABİLİR:
Solunum yollarını örten mukozanın yabancı cisimle veya tahriş nedeniyle uyarılması, alerji veya enfeksiyona bağlı iltihaplanmalar, yapısal bozukluklar veya tümörler mukus üretiminde ve yoğunluğunda artışa neden oluyor.
Bu ve benzeri nedenlerle oluşan solunum yolu hastalıkları sonucunda öksürüğe neden oluyor. YANLIŞ BESLENME:
Acılı beslenme, soğuk ve asitli içecekler tüketilmesi, yüksek sesle veya uzun süreli konuşma, tozlu, dumanlı ya da soğuk ortamlarda bulunulması da öksürüğe neden oluyor. Bakteriler ve virüsler nedeniyle oluşan enfeksiyonlara bağlı bademcik iltihapları, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve ses kısıklığı gibi şikayetler ile birlikte öksürük meydana geliyor.
İHMAL ETMEYİN:
Öksürüğe ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, balgam çıkarma, hırıltılı solunum, nefes darlığı gibi şikayetler de eşlik edebiliyor.
Öksürüğün balgamlı veya kuru olması, yatma pozisyonundan sonra tetiklenmesi öksürüğün nedenini anlaşılmasında önem taşıyor.
Öksürük şikayetinin önemsenmesi, zaman geçirmeden bir uzmana başvurulması gerekiyor.
İLAÇ NİYETİNE
Öksürüğün tedavisinde doğal bitki çayları da kurtarıcı oluyor. Uzmanlar, o çayları sıralıyor:
ZENCEFİL ÇAYI: Bir parça zencefili sıcak suya atıp 10 dakika demleyin.
Çayı günde 2-3 bardak tüketin. İçerisine atılacak tarçın da çayı daha lezzetli hale getirir.
ADAÇAYI: Boğazları yumuşatan ve boğaz ağrısını hafifleten adaçayı, soğuduktan sonra gargara yapıldığında öksürüğü hafifletir.
NANE ÇAYI: İçerisine bir dilim limon eklenip içildiğinde öksürük şikayetlerini azaltır.
IHLAMUR ÇAYI: Ağrı kesici ve iltihap giderici özelliği ile günde 2 bardak içildiğinde öksürük şikayetlerini azaltır.
AYVA ÇAYI: Boğazları yumuşatır, öksürüğü azaltır. Yemeklerden bir saat önce veya bir saat sonra içmek öksürüğü hafifletir.
YEŞİL ÇAY: Antioksidan zengini yeşil çayı öksürük şikayetlerini hafifletir. Günde 2-3 bardak kadar tüketilebilir.
EKİNEZYA ÇAYI: Soğuk algınlığı, enfeksiyon ve öksürük gibi şikayetlerin giderilmesini sağlar.
Ekinezya çayını demledikten sonra bir süre soğumasını bekleyerek içerisine bal eklendiğinde hem boğazı yumuşatır hem de öksürüğü hafifletir.

BU ÖNERİLERE DİKKAT!
Günde 2.5, 3 litre su tüketin.
2-3 fincan bitki çayı için.
Burundan nefes almaya özen gösterin.
Mevsiminde taze sebze ve meyve tüketin.
Asitli ve soğuk içecekler içmeyin.
Uyku süresine dikkat edin.

GÜNÜN DİĞER HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.