Yerli Malı Haftası ne zaman? 2018! Yerli Malı Haftası şiirleri ve etkinlikleri

Yerli Malı Haftası, tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın öneminin vurgulandığı bir haftadır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan Yerli Malı Haftası için geri sayım başladı. Peki, Yerli Malı Haftası ne zaman kutlanır? Yerli Malı Haftası etkinlikleri neler? İşte Yerli Malı Haftası şiirleri ve merak edilen her şey...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :11 Aralık 2018 , 00:00 Güncelleme Tarihi :11 Aralık 2018 , 15:39
Yerli Malı Haftası ne zaman? 2018! Yerli Malı Haftası şiirleri ve etkinlikleri

İÇİNDEKİLER

Yerli Malı Haftası, okullarda öğrencilere tutumlu olmanın ve yerli malı kullanmanın önemine dikkat çekmek için kutlanan özel haftadır. Öğretmenler yerli malı haftasında öğrencilerle düzenlediği çeşitli etkinliklerle bilinçli tüketicinin nasıl olması konusunda bilgiler verir. Peki, 2018 Yerli Malı Haftası ne zaman başlayacak? Yerli Malı Haftası şiirleri neler? İşte Yerli Malı Haftası ile ilgili merak edilenler...

YERLİ MALI HAFTASI NE ZAMAN?

Yerli Malı Haftası, 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda kutlanan özel haftadır.

YERLİ MALI HAFTASI ŞİİRLERİ

TUTUMLU ÇOCUK

Damla damla akan sudan,
Koca göller dolup taşar.
Tutumsuzlar kalır yolda,
Tutumlular dağlar aşar.

Biz tutumlu çocuklarız,
Para dolu kumbaramız.

İnsanlar kara günde,
Kimseye el açmamalı.
Çalışmalı, kazanmalı,
Hiçbir işten kaçmamalı.

Biz tutumlu çocuklarız,
Para dolu kumbaramız.

Hakkı SUNAT

YERLİ MALI

Üstüm, başım, İçim, dışım.
Ayakkabım yerli malı…
Vatanını seven insan,
Yerli malı kullanmalı.

Neden param avuç avuç
Yabancıya gitsin bütün?
O paralar diken olur,
Canımızı yakar bir gün.

Yerli malı duruyorken
Yabancıya bakar mıyım?
İşçimizin emeğini
Bile bile yıkar mıyım?

Çeşidi az olsa bile,
Yerli malı, vatan malı
Başka türlü düşünenler
Varlığından utanmalı.

Hakkı SUNAT

YERLİ MALI HAFTASI

Yerli malı haftası,
Seni özledik durduk.
Günün gelecek diye,
Yolunu gözlüyorduk.

Süsleyelim masamızı
Kutlayalım haftamızı.

Yurdumuzda neler yok,
Ne yetişmez, ne bitmez?
Eğer görmek istersen
Yurdu biraz dolaş gez.

Süsleyelim masamızı
Kutlayalım haftamızı.

İsmail Hakkı TALAS

BİZİM YERLİ MALIMIZ

Elin kokusuz, yapma gülünden güzel gelir.
Bana bizim bahçede boy atacak çalımız.

Yabancı tezgahlarda boy boy, kolay dokunan
Paspaslardan güzeldir el emeği halımız.

Yüz vermem yabancının çeşit çeşit rengine
Bayraklaşır gözümde beyazımız, alımız.

Ne firenk elmasına, ne arap hurmasına
Muhtaç etmez ki bizi meyve dolu dalımız.

Gerçekten daha gerçek, güzelden daha güzel,
Her karışı hazine bizim yurt masalımız.

Arıca birlik olup çalışmayı bildik mi
Petekleri doldurur mis kokulu balımız.

Keçe olsa, yabanın ipeğinden güzeldir
Bizim yerli malımız, bizim yerli malımız…

Behçet Kemal ÇAĞLAR

MEYVELER YERLİ MALI

Adımdır mandalina
Sağlık veririm sana
Pek sevimli meyveyim
Bol bol yiyin bakayım

Amasya elmasıyım
Meyvelerin hasıyım
Al sarı yanağım var
Beni yersen kan yapar

Ankaradır memleketim
Koyu sarıdır rengim
Isırınca bal akar
Yiyenlere can katar

Al portakal bal portakal
Yemezsende seyrine dal
Kokum bile başka benim
Şerbet dolu hep bedenim

İzmir'in üzümleri
Sevilmezmi arkadaş
İnsanlara pek yarar
Kurusu var yaşı var

Çiçek olur açılırım
Mercan gibi saçılırım
Hastaya nar sorulmaz
Şurubuna doyulmaz

YERLİ MALI HAFTASI ATASÖZLERİ

* Ak akçe kara gün içindir.

* Sakla samanı, gelir zamanı

* Kalkınmak için milletçe tutumlu olmalıyız.

* Yabancıya giden para, bir daha geri dönmez.

* Vakit, nakittir.

* Bugün işten kaçma, yarın avuç açma.

* Milli tutumu ve üretimi artırmak, yatırımı geliştirmek, yatırımları verimli şekilde kullanmak devletin hedefidir.

* Tutumlu olmak, ulusal bir görevdir.

* Har vurup harman savurma.

* Ayağını yorganına göre uzat.

* Emek olmayınca yemek olmaz.

* Gençlikte taş taşı, ihtiyarlıkta ye aşı.

* İşten artmaz, dişten artar.

* Damlaya damlaya göl olur.

YERLİ MALI HAFTASI ETKİNLİKLERİ

YERLİ MALI HAFTASI'NDA 6 TON MEYVE ÖĞRENCİLERE DAĞITILACAK

Havran Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanlığı Meyve Tüketen Gülen Yüzler ve Sağlıklı Nesiller adlı projesi çerçevesinde Havran İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında Balıkesir'in Havran ilçesinde öğrenim gören tüm öğrencilere Tutum-Yatırım ve Türk Malları Haftası nedeniyle 6 ton meyve dağıtacak.

Dağıtılacak meyveler her öğrenci için ayrı ayrı kese kağıtlarına konularak bu hafta içinde öğrencilere hediye edilecek. Dağıtılacak meyvelerin paketlenme işi, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği çerçevesinde uygulanan toplum hizmeti kapsamında Havran Anadolu Lisesi ile Muzaffer Leman Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden bir grup öğrenci tarafından gerçekleştirildi. Havran kapalı pazar yerinde yapılan paketleme çalışmalarına öğretmenleri nezaretinde katılan öğrencileri ziyaret eden Havran İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Söbüoğlu bu güzel çalışma için onlara teşekkür ederek sosyal sorumluluk duygusu taşımaları nedeniyle tebrik etti.

Havran Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Murat Hançer "Ben tüm öğrencilerimize, tüm gençlerimize yediklerinde, içtiklerinde sağlıklı beslenme adına yerli ürünlerin tercih etmelerini istiyorum. Bu konuda da sivil toplum kuruluşları olarak elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz" dedi.

MİNİKLER YERLİ MALI HAFTASI'NDA TUTUMLULUK MESAJI VERDİ

Keçiören Belediyesine bağlı Neşeli Minikler Kreşi, bilinçli tüketiciliğe özendiren Yerli Malı Haftası'nı kutladı.

Okullarda 12 - 18 Aralık tarihleri arasında kutlanan tutum, yatırım ve Türk malları konusunda bilinçlendiren Yerli Malı Haftası'nda miniklere yerliürünlerin kullanılması ve tutumlu olmanın önemi anlatıldı. 3 - 4 yaş grubundaki minikler ve velilerin katıldığı etkinlikte Yerli Malı Haftası ile ilgili tekerlemeler, yarışmalar ve oyunlar sergilendi.

Miniklere tutum ve yatırım alışkanlığının küçük yaşlarda kazanılması gerektiğinin yanı sıra ders araçlarını, giysilerini, harçlıklarını tutumlu kullanmaları, boşa akan musluğu kapatmaları, bu güzel alışkanlığı büyüyünce de devam ettirmeleri hakkında bilgi verildi. Hazırlanan temsili manavda öğrenciler arkadaşlarına sebze - meyve satışı yaptı. Evlerinden getirdikleri yiyecekleri kreşteki arkadaşlarıyla paylaşan minikler, okudukları şiirlerle Yerli Malı Haftası'nın önemine değinirken şarkılar söyleyerek bol bol da eğlendiler.

Yerli ve milliliğin önemine vurgu yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Aslında çocuklarımız da biliyor ki yerli malı sadece tarım ürünlerimiz değildir. Aynı zamanda ülkemizin kalkınması açısından bütün yerli üretimlerimizi kapsıyor. Sanayisinden, tekstiline ve diğer bütün iş alanlarında ülkemiz kendi kaynaklarını kullanıp üretmeli, bizler de bu ürünleri almalıyız. Ülkemizde ve bölgemizde yetişen ürünleri tüketerek, dışa bağımlılığımızı azaltmalıyız" mesajı verdi.

ESENLER'DE KADINLAR YEMEKLERİYLE YARIŞTI

Esenler Belediyesince Yerli Malı Haftası kapsamında düzenlenen yemek yarışmasında, ilçede yaşayan 17 kadın yöresel yemekleriyle hünerlerini sergiledi.

Esenler Belediyesi Dere Torun Yaşam Merkezinde düzenlenen "Hamarat Nineler Yarışıyor" etkinliğinde ilçe sakini kadınlar, baklavadan böreğe, keteden içli köfteye, mantıdan katmere kadar yaptıkları yöresel lezzetlerle yarıştı.

Etkinlik öncesinde Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'nun yarışmacılara başarılar dileyip, yemeklere ilişkin bilgi almasının ardından, yöresel lezzetler jüriye sunuldu.

Aralarında Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl'ün de bulunduğu jüri üyeleri yarışmacıların sunumlarını değerlendirerek puan verdi.

Bingöl, sunumlar öncesi yaptığı konuşmada, yöresel lezzetlerin nesillere aktarılmasının önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Yemek önce göze hitap etmeli ki iştahı açılsın insanların ve yeme arzusu doğsun. Buradaki yemeklerin de hepsinin görüntüsü çok güzel. Bundan daha önemlisi de gelecek nesillere bu yemekleri aktarmamız. Bir toplum kültürünü kaybederse her şeyini kaybeder. Kültürün de en temel olayı mutfak kültürüdür. Mutfak kültürünü kaybetmiş bir toplum birçok değerini kaybeder ama Allah razı olsun sizin gibi değerli ablalarımız bu güzel yemekleri yapıp yaşatıyorsunuz. Bunları çocuklarınıza, torunlarınıza da öğretin."

Puanlama sonucunda Çanakkaleli 69 yaşındaki Fatma Dönmez "hurma tatlısı" ile birinci olurken, Sinoplu Hüsniye Özdemir de "ıslama" ile ikinciliğe değer bulundu.

Dönmez, yarışmanın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yöreme ait bir tatlı yaptım. Çok sevinçliyim. Mutluyum. Bir yarışma daha olsa yine katılırım." diye konuştu.

Etkinlik, birinci ve ikinciye çeşitli ödüllerin verilmesinin ardından sona erdi.