Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet hızla yayılıyor. Hastalık, dünya çapında 420 milyondan fazla insanı etkiliyor. Diyabet, kan şekerinin yükselmesi durumunda ortaya çıkıyor. Hastalık, kontrol altına alınmadığı takdirde, kalp, inme, böbrek ve göz hastalıklarına davetiye çıkartıyor. Diyabet, sık idrara çıkma, sürekli açlık hissi ve bulanık görme gibi belirtiler gösteriyor.
Düzenli beslenme, hastalığa kalkan oluyor. Diyabet savaşçısı besinler şöyle sıralanıyor:
Elma: Kabuğuna yakın yüzeyde bulunan 'kuersetin' maddesi, şeker hastalığına iyi geliyor.
Sarımsak: Kan şekerini dengeleyerek diyabetin zararlı etkilerini en aza indiriyor.
Kuşkonmaz: Yoğun vitamin içeriğiyle şeker dengesini sağlıyor.
Kırmızı biber: İçeriğindeki kapsaisin, antioksidanlar, C vitamini ve karotenoidler sayesinde kan şekerini düşürüyor.
Balık: Kalp dostu olarak bilinen balık, içeriklerindeki yararlı yağlarla kan şekerini dengeliyor.
Portakal: Portakal ve diğer turunçgiller, şekere karşı koruyor.
Tarçın: Günde bir tatlı kaşığı tarçın, kan şekerini düzenliyor.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak ve maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler diyabet riskini azaltıyor.
Yoğurt: Protein, kalsiyum gibi besin öğelerini içeren yoğurt, kan şekerini dengede tutuyor.
Badem ve fındık: DNA hasarını önlüyor. Diyebete karşı koruyucu etkiler gösteriyor.
Şekeri zıplatan besinler
Kan şekerini 'zıplatmamak' için aşağıdaki besinlerden uzak durmak gerekiyor.