DEVETABANI GUTU ÇÖZER
Ateş, nefes darlığı, gut ve sara için kullanılır. Çayı, gün boyu bir veya 2 fincan yudum yudum içilmelidir. Büyük farfara olarak da bilinen devetabanı otu; burkulma, eklem kayması ve ayak ağrısı kadar ateş, yanık ve yaralar için de kullanılır.
ÇAY: Gece boyunca soğuk suda ıslatılan köklerden bir silme tatlı kaşığı kadarı sabah ısıtılır ve süzülür. KOMPRES: Taze, yıkanmış yapraklar oklava ile ezilir ve yaraların üstüne konur. Bu günde birkaç defa tekrarlanır.
ÖLMEZ ÇİÇEĞİ BÖBREK DOSTU
Orman kenarlarında ve su çukurlarında yetişen bu bitki, böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir. Bağırsak kanamaları ve hastalıklarında kullanılır. Yoğurt otu ve sarı ballıbaba bitkileriyle aynı miktarda karıştırarak hazırlanan çay karışımından gün boyu yudum yudum on beş dakikada bir içmek, böbrek ağrılarını azaltır. Yine bu karışım, böbrek sirozu ve böbrek yetmezliğini tedavi eder. Hayal kırıklığının neden olduğu mutsuzluğu engeller.
ÇAY: 1 su bardağı kaynar suya, bir tatlı kaşığı ölmez çiçeği eklenir. Kısa süre demlenir.
Kadınların menopoz döneminde yaşadığı sıkıntıları azaltır. Diş çektirdikten sonra bu otun çayı ile ağzı çalkalamak yaranın iyileşmesini hızlandırır. Eklem ve kas zafiyetini, kansızlığı düzeltir. Düşük ve erken doğum yapmaya meyilli kadınlarda rahmi ve cenini güçlendirir. Fıtık ve rahim düşüklüğüne bile çok faydalıdır. Şişmanlığa karşı faydalıdır. MS'i tedavi eden bitkilerden biridir.
ÇAY: 1 su bardağı suya, bir dolu tatlı kaşığı ot eklenir. Kısa süre demlenir.
PANSUMAN: Taze otlar yıkanır, tahta üzerinde oklava ile ezilir ve rahatsız olan bölgeye uygulanır.
BANYO: Tam banyo için 200 gr. kuru ot veya 2 avuç dolusu taze bitki geceden bir kova soğuk suya bastırılır. Ertesi sabah ısıtılarak banyo suyunun içine dökülür.
CADI SOĞANI AKCİĞERİ KORUR
Kronikleşmiş deri hastalıklarına faydalıdır. Hafızayı güçlendirir. Eklem kireçlenmeleri önler. Kronik ishallerde ve bağırsak tembelliğinden kaynaklanan kabızlık vakalarında ilaç etkisi gösterir. Tansiyonu düşürür. Baş dönmesi şikayetlerini hafifletir. Kalp hastalıklarına da faydalıdır. Romatizma ağrısını azaltır.
BAHARAT: Taze yapraklar, maydanoz veya taze soğan gibi doğranarak eklemekle yenebilir. Çorbaya katılabilir. Salata yapılabilir.
Günde 2-3 fincan kuşkuş otu çayı, tüm kanamalarda mide, bağırsak, rahim ve burun kanamalarında kullanılır. Menopoz döneminde adetten kesilen kadınlar dört hafta boyunca günde 2 fincan çay içmeli, sonra 3 hafta bırakarak yine başlamalı. Aynı şekilde bırakıp başlayarak belli bir süre bu çayı içmelidir. Kanayan hemoroitlerde küçük lavmanlar halinde verilebilir. Yüksek ve düşük tansiyon bozukluklarına iyi gelir.
ÇAY: 1 su bardağı su, 1 dolu tatlı kaşığı bitki kısa süre demlenir.
YARIM BANYO: 100 gr. kuru bitki, geceden suya bırakılır. Ertesi sabah kaynama noktasına kadar ısıtılır ve banyo suyuna eklenir. Böbrek bölgesi suyun üzerinde kalmalıdır.
KOMPRES: Taze toplanmış bir avuç dolusu ot, kaynar su üstüne konan bir kevgire konur. Ilık, nemli bitki bir tülbent arasına yerleştirilir ve hasta bölgeye uygulanır.
BİTTİ
OTLARIN ŞİFRESİ 7 / SİNEM UYSAL